Doi foşti soldaţi sârbi, arestaţi pentru uciderea a 78 de bosniaci în conflictul din 1992-1995

Eduard Pascu |
Data publicării:

Poliţia bosniacă a arestat marţi doi foşti soldaţi sârbi acuzaţi de participare la uciderea a cel puţin 78 de civili bosniaci la începutul războiului din 1992-1995, a anunţat Parchetul de la Sarajevo, potrivit Reuters.

La un sfert de secol după ce Acordul de pace de la Dayton a pus capăt războiului din Bosnia dintre sârbii bosniaci, croaţii şi musulmanii bosniaci, soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate, mulţi criminali de război încă se află în libertate în ţara balcanică divizată pe criterii etnice.

Despot Dragan (56 de ani) şi Unčanin Bosko (51 de ani) sunt suspectaţi de încălcarea prevederilor Convenţiei de la Geneva privind protejarea civililor pe timp de război şi de crime împotriva umanităţii, transmite Agerpres.

Cei doi au fost arestaţi în oraşul Banja Luka, din nord-vestul Bosniei. Ei sunt bănuiţi că, alături de alţi soldaţi, au scos civili bosniaci ce erau deţinuţi într-o şcoală din satul Velagic, i-au aliniat şi i-au împuşcat cu arme automate, ucigând cel puţin 78 dintre ei.

Corpurile victimelor au fost transportate cu mai multe camioane şi îngropate într-o groapă comună, de unde au fost exhumate în 1996.

În diferite perioade din războiul din Bosnia din 1992-1995, cele trei mari comunităţi - sârbii bosniaci, croaţii şi musulmanii bosniaci - s-au luptat succesiv între ele. 

Citește și: Masacrul de la Srebrenica. Radovan Karadzic, condamnat la închisoare pe viață

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel