Doi dintr-o lovitură. Israelul i-a eliminat pe comandantul unității de informații a temutei Forțe Quds a Iranului și pe adjunctul său

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Unitatea Duvdevan ("cireșe" în ebraică) face parte din Divizia "Oz", specializată în operațiuni de contraterorism și operațiuni sub acoperire împotriva teroriștilor a IDF. Sursa Foto: Duvdevanfoundation.org.
Unitatea Duvdevan ("cireșe" în ebraică) face parte din Divizia "Oz", specializată în operațiuni de contraterorism și operațiuni sub acoperire împotriva teroriștilor a IDF. Sursa Foto: Duvdevanfoundation.org.

Sâmbătă, 20 ianuarie, Corpul Gărzilor Revoluției Islamice Iraniene a anunțat asasinarea comandantului unității de informații a Forței Quds, generalul de brigadă Hajj Sadiq, și a adjunctului acestuia, Hajj Muharram, în cadrul raidului israelian în cartierul Mezzeh din capitala Siriei, Damasc.

O sursă de securitate dintr-o coaliție regională pro-siriană a declarat că patru membri ai Gărzii Revoluționare Iraniene, inclusiv un înalt oficial din unitatea sa de informații, au fost uciși, sâmbătă, într-un atac aerian israelian asupra Damascului. Sursa a adăugat că atacul, în care au fost folosite "rachete ghidate cu precizie", a dus la distrugerea unei clădiri cu mai multe etaje din cartierul Mezzeh din capitala Siriei.

Sursa a indicat că clădirea cu mai multe etaje (patru conform unor surse arabe) a fost folosită de consilierii iranieni care sprijină guvernul sirian și că a fost pusă la pământ.

Postul de televiziune iranian Al-Alam a raportat că doi consilieri militari iranieni de rang înalt au fost uciși în raidul israelian. Acesta a precizat că comandantul structurii de informații a Forței Quds din Siria, Youssef Omid Zadeh, cunoscut sub numele de "Hajj Sadiq", a fost ucis împreună cu adjunctul său, Ghulam "Hajj Muharram", în lovitura israeliană din cartierul Mezzeh, din Damasc.

Agenția de știri pentru studenții iranieni (ISNA) a relatat că cei doi ofițeri sunt oficialul de informații din Forța Quds din Siria și adjunctul acestuia.

O sursă din cadrul Detașamentului de Pompieri din Damasc a declarat: "Am primit un raport despre coloane de fum care se ridicau de la un incendiu în zona Mezzeh și nu avem încă informații suplimentare".

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat că în capitală, Damasc, s-a auzit o explozie puternică, urmată de o coloană de fum. Observatorul a anunțat că 5 persoane au fost ucise.

Potrivit Observatorului, cartierul, cunoscut pentru statutul său de securitate, adăpostește comandamente ale Gărzii Revoluționare Iraniene și comandamente palestiniene apropiate Iranului.

 

Atacul continuă seria loviturilor precise ale armatei israeliene

 

3. Războiul i... (gaza-israel-bombardament_09517300.jpg)

Luna trecută, Corpul Gărzilor Revoluției Islamice Iraniene a anunțat uciderea lui Radhi Mousavi, "unul dintre cei mai experimentați consilieri" din Siria, într-un atac cu rachete israeliene care îl viza în zona Sayyida Zeinab de lângă Damasc, ceea ce a întărit temerile privind o escaladare regională suplimentară pe fondul războiului din Fâşia Gaza între Hamas şi Israel.

În general, armata israeliană nu comentează, confirmă sau infirmă aceste lovituri. De la izbucnirea războiului din Gaza, granița libanezo-israeliană a fost martoră la un schimb zilnic de bombardamente.

Hezbollah anunță că țintește site-urile și punctele militare israeliene, în timp ce armata israeliană răspunde cu bombardamente aeriene și artilerie, despre care spune că vizează "infrastructura" grupării șiite și mișcările de luptători din apropierea graniței.

Grupările pro-iraniene din sudul Siriei lansează și rachete către Înălțimile Golan, pe care Israelul le-a ocupat în 1967, la care Israelul răspunde de asemenea.

Ulterior, OSDO a precizat: "Atentatul israelian de la Damasc a vizat o clădire care găzduia o întâlnire a liderilor apropiați Iranului".

 

A fost eliminat și liderului mișcării palestiniene Jihadul Islamic

 

2. Unitatea s... (yahalom-forte-speciale-israel-gaza-tunel_05399600.jpg)

Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF

Pe de altă parte, în Siria au circulat informații care sugerau că liderului Mișcării palestiniene Jihadul Islamic, Akram Al-Ajouri, a fost ucis în bombardarea clădirii din Damasc.

Reprezentantul Mișcării Jihadul Islamic din Siria, Ismail Al-Sindwai, a declarat la radio Sham FM: "Clădirea vizată de inamicul israelian din capitala Siriei nu are nimic de-a face cu mișcarea Jihad". El a adăugat că secretarul general al mișcării palestiniene, Ziad Al-Nakhalah, este în regulă, fără a oferi detalii despre soarta lui Al-Ajouri.

Al-Ajouri este membru al Biroului Politic al Mișcării Jihadul Islamic din Palestina, șeful departamentului militar al mișcării și responsabil pentru aprovizionarea aripii sale militare, "Brigăzile Al Quds". Statele Unite l-au inclus pe lista "terorişti internaţionali special desemnaţi", ca parte a ultimelor "măsuri punitive" pe care le-a luat ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel