Rusia e superioară la un capitol: Cu un radio nesecurizat ești mort în 4 minute; Contraofensiva Ucrainei, precum debarcarea din 1944” (gen. Hodges)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gen. Ben Hodges / U.S. Army Europe
Foto: Gen. Ben Hodges / U.S. Army Europe

În ciuda progreselor slabe în diferite domenii, armata rusă rămâne excepțional de puternică în războiul electronic. La conferința internațională Globsec de la Bratislava, generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, a avertizat marți împotriva acestui lucru. 

Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa (USAREUR-AF), a atras atenția asupra riscurilor generate de comunicațiile forțelor NATO din estul flancului Alianței.

„Știm din ultimele 14 până la 15 luni că, deși Rusia a fost lentă în multe domenii, ei sunt încă foarte buni la războiul electronic. Oricine folosește un telefon sau un walkie-talkie nesecurizat poate fi ucis în trei - patru minute”, avertizează generalul (r.) Hodges.

Războiul electronic servește, printre altele, la perturbarea, localizarea sau dezactivarea bunei funcționări a mijloacelor electronice ale unui adversar.

Potrivit gen. Hodges, unitățile de luptă multinaționale din așa-numita prezență avansată a forțelor NATO nu au comunicații sigure. Unitățile avansate ale NATO se află pe flancul estic al Alianței și ar trebui să servească drept garanție și, eventual, să descurajeze Rusia de la agresiune împotriva țărilor membre.

 

Când va începe ofensiva ucraineană? Trei condiții

Generalul american crede că viitorul Armatei ruse va depinde și de capacitatea Ucrainei de a recâștiga peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o cu încălcarea dreptului internațional în 2014.

Gen. Hodges este convins că șeful Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, este cel care va lua decizia privind ofensiva, dar sunt necesare 3 condiții pentru a putea lansa acțiunile de luptă.

”Prima condiție se referă la forțele proprii, care trebuie să fie puternice și bine instruite pentru a străpunge o proțiune din linia frontului. Nu trebuie să atace pe tot frontul de 1.500 de km (...) Ucrainenii se vor concentra pe un front îngust, în 2,3,4 puncte diferite pentru a tăia rușilor accesul terestru către Crimeea.

A doua condiție - gen. Zalujnîi lovește liniile de aprovizionare ale forțelor ruse, centrele logistice și de comandă, pentru a slăbi capabilitățile militare ale rușilor. Într-un fel contraofensiva ucraineană se aseamănă cu situația din 1944: toată lumea știa că debarcarea va avea loc, dar nu se știa când, unde și cum. Statul major ucrainean va continua cu această tactică.

A treia condiție este terenul, care trebuie să suporte sute de echipamente grele. Solul în această zonă a Ucrainei este foarte dificil în condiții de ploaie. Trebuie să te asiguri că atacul va avea forța și constanța necesară”, crede generalul american.

 

Căderea Rusiei

Tranșeele sunt ineficiente sub focul artileriei; nu ai vrea să te afli acolo, ci într-un adăpost protejat, spune Hodges, referindu-se la tranșeele săpate de ruși, pentru a proteja zonele ocupate din Ucraina. ”Nu spun că va fi ușor, dar cred că ucrainenii se pregătesc de lunii de zile și o vor face la momentul cel mai bun, pentru a avea succes”. 

Hodges recunoaște că rachetele GMLRS ale sistemului Himars au limitările lor, rușii reușind să bruieze o parte din loviturile executate, dar crede că tehnicienii ucraineni vor găsi o soluție de a proteja semnalul GPS care ghidează rachetele.

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, Ben Hodges, este convins că Federația Rusă nu va supraviețui, în forma sa actuală, războiului din Ucraina. Prin urmare, cel mai bine ar fi „de-imperializarea” Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel