Dodon vrea să mute parada de pe 9 mai pe 24 august, ziua 'eliberării' Basarabiei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
soldati ai armatei Republicii Moldova
soldati ai armatei Republicii Moldova

Igor Dodon ia în calcul să amâne parada din 9 mai pe data de 24 august, atunci când socialiștii și comuniștii moldoveni sărbătoresc ”eliberarea României de sub ocupație fascistă”.

În contextul stării urgență ca urmare a pandemiei de noul coronavirus, președintele Igor Dodon a declarat că ia în calcul amânarea până în august a paradei din 9 mai, când Moscova sărbătorește Ziua Victorie.

„Eu cred că vom avea discuții la acest capitol cu colegii. Dar, cel mai probabil, evident că nu pot fi niciun fel de marșuri nici de 1 mai, nici de 9 mai. Cel mai probabil vom fi în situația în care vom propune societății ca marșul Victoriei, de 9 mai să-l organizăm, de exemplu, pe 24 august, atunci când e Ziua eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

Știu că și unele țări, inclusiv CSI, examinează asemenea scenarii. Unele restricții de măsuri în masă urmează a fi menținute. De aceea, măsurile în masă pentru perioada următoarelor luni, marșuri, evenimente mari, concerte, ziua copiilor, vor fi nu anulate, dar amânate", a declarat Igor Dodon, la postul de televiziune N4, citat de portalul Deschide.md.

Notă DefenseRomania: Igor Dodon face referire la Operațiunea Iași-Chișinău, cunoscută în istoriografie și Bătălia pentru România, din august 1944, când trupele Armatei Roșii au lansat o puternică ofensivă în urma căreia au ocupat România, ținta fiind și câmpurile petrolifere de la Ploiești, atât de necesare Wehrmachtului. Cu tancurile sovietice pe tertoriul ei, și în contextul în care războiul era deja pierdut, Regatul României a ieșit din război și s-a alăturat ulterior puterilor Aliate, acțiune care a salvat în cele din urmă Transilvania aflată sub ocupația trupelor maghiare horthyste.

Ceea ce Igor Dodon numește „ocupație fascistă” este administrația românească a Basarabiei, parte din România, rupătă din patria mamă în 1812 și mai apoi, după Marea Unire de la 1918, în 1940 când în urma infamului pact Ribbentrop-Molotov, Regatul României a fost nevoit să cedeze sovieticilor Bucovina de Nord și Basarabia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel