Dodon: Rusia, dispusă să reia procesul pentru distrugerea muniției din Transnistria

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
transnistria
transnistria

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon susţine că Rusia intenţionează să reia, după 16 ani, procesul de distrugere a muniţiei din Transnistria separatistă.

Anunţul preşedintelui moldovean a fost făcut după întâlnirea cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, aflat în vizită neoficială la Chişinău.

Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, după întrevederea cu Serghei Şoigu, că Rusia își propune să înceapă procesul de distrugere a munițiilor de la depozitul din localitatea Cobasna din Transnistria și că este gata să ofere echipamentul necesar în acest scop.

Igor Dodon a declarat că distrugerea acestor muniții ar contribui la detensionarea situației din regiune și că subiectul respectiv va fi discutat la runda de negocieri pe problema transnistreană, care va avea loc la toamnă.

 

Rusia nu a confirmat intenția de a distruge muniția din Transnistria separatistă

 

Anunțul lui Igor Dodon nu a fost deocamdată confirmat oficial de către Federația Rusă.

Depozitul militar de la Cobasna a fost creat în 1940, iar în perioada sovietică a servit drept depozit strategic al Districtului Militar Vest al URSS, informează Radio România Actualități.

După căderea Uniunii Sovietice, acest depozit a trecut în gestiunea Armatei a 14-a a Federației Ruse. În 1999, la Summitul OSCE de la Istanbul, Moscova s-a angajat să îşi retragă trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova până în 2002.

O parte din tehnica militară grea, cum ar fi tancuri sau blindate, au fost evacuate sau distruse, însă din 2003, Rusia a întrerupt acest proces, pe motiv că ar fi împiedicată de către administrația separatistă de la Tiraspol.

Nu se știe cu exactitate ce cantitate de muniții și armament se află în prezent la Cobasna, dar se presupune că ar fi vorba de 20.000 de tone, care sunt păzite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel