Doborârea Boeing 737-800. Canada insistă asupra trimiterii cutiilor negre în Ucraina sau în Franţa

S.I. Catalin |
Data publicării:

Canada a insistat duminică pe lângă Teheran în sensul trimiterii rapide a cutiilor negre ale avionului ucrainean doborât de Iran pe 8 ianuarie în Ucraina sau în Franţa, relatează AFP.

Ministrul canadian al afacerilor externe, Francois-Philippe Champagne, a spus că l-a contactat pe omologul său iranian în acest scop.

,,Am reiterat poziţia Canadei ca cutiile negre să fie trimise cât mai curând posibil fie în Ucraina, fie în Franţa, pentru ca acest lucru să poată fi făcut într-un loc în care există expertiză şi să fie făcut într-un mod transparent", a spus Champagne pe marginea unui seminar al guvernului de la Winnipeg.

Ministrul a reacţionat astfel la declaraţia directorului biroului de anchete al organizaţiei iraniene a aviaţiei civile Hassan Rezayifar, potrivit căreia Iranul intenţionează să păstreze cutiile negre, cel puţin pentru moment.

,,Cutiile negre ale avionului Boeing 737 ucrainean sunt în Iran şi nu intenţionăm pentru moment să le trimitem" în altă parte, a declarat Rezayiar, potrivit agenţiei iraniene IRNA.

,,Vom încerca să decriptăm cutiile negre în Iran şi opţiunile noastre sunt apoi Ucraina şi Franţa. Dar pentru moment nu intenţionăm să le expediem într-o altă ţară", a adăugat el.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a făcut apel vineri la autorităţile iraniene să trimită în Franţa cutiile negre ale aparatului doborât "din greşeală" de Iran, apreciind că doar un mic număr de ţări "ca Franţa au laboratoare" pentru a analiza bine conţinutul.

Catastrofa s-a soldat cu 176 de victime, dintre care 57 de cetăţeni canadieni şi 29 de persoane care au statutul de rezident permanent în Canada.

Canada şi Iranul nu au relaţii diplomatice şi Francois-Philippe Champagne s-a întâlnit pentru prima dată faţă în faţă cu omologul său iranian Javad Zarif în Oman, la sfârşitul săptămânii trecute.

Ministrul a subliniat că va judeca Iranul "zi după zi, în funcţie nu de vorbele lor, ci de acţiuni".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel