Distrugătorul USS Zumwalt este pregătit să primească rachete hipersonice, dar SUA nu sunt sigure că va fi conform programului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Distrugătorul USS Zumwalt (DDG-1000) urmează să fie echipat cu cele mai noi rachete hipersonice, iar sâmbătă, 19 august, nava a sosit în portul Pascagoula, Mississippi, pentru a începe procesul de modernizare și actualizare tehnologică, relatează USNI News, citând un comunicat al U.S. Navy.

Potrivit marinei SUA, această modernizare va asigura că cel mai nou distrugător american, USS Zumwalt, va rămâne "una dintre cele mai avansate tehnologic și mai letale nave de care dispune U.S. Navy".

Nava va fi modernizată la Ingalls Shipbuilding, una dintre cele mai mari companii de construcții navale din Statele Unite. Acolo, distrugătorul va fi dotat cu lansatoare de rachete hipersonice în locul sistemelor de artilerie de 155 mm. 

În total, navă urmează să primească patru noi lansatoare de rachete hipersonice (Common Hypersonic Glide Bodies - C-HGB), ceea ce va permite unui distrugător Zumwalt să lanseze o salvă de până la 12 rachete hipersonice. 

Nu este clar până în acest moment cât de repede vor fi finalizate toate lucrările necesare pentru că acest distrugător să poată lansa rachete hipersonice. Anterior, SUA intenţionau ca primul distrugător Zumwalt să fie modernizat pentru a lansa rachete hipersonice până în 2025, dar în luna iunie a acestui an un raport recent al GAO (Government Accountability Office),  biroul specializat în audit al guvernului american, a precizat că exista îndoieli cu privire la acest termen.

Riscurile la adresa nerespectării calendarului ar putea fi legate de "amploarea și provocările semnificative" cu care s-au confruntat sistemele de rachete hipersonice în timpul primelor teste de integrare, iar Government Accountability Office a precizat că, dacă toate lucrările la distrugătorul Zumwalt nu vor fi finalizate la timp, există două opțiuni: fie se prelungește perioadă, fie se așteaptă până la următoarea perioadă planificată pentru a finaliza integrarea rachetelor hipersonice pe distrugător.

Amintim că, U.S. Navy a atribut recent către Lockheed Martin un contract în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru a integra pe distrugătoarele din clasa Zumwalt programul hipersonic Convențional Prompt Strike (CPS). 

Programul Convențional Prompt Strike (CPS) dezvoltă un sistem hipersonic cu rază lungă de acțiune care va permite lovirea unei ținte cu o viteză mai mare de 5 Mach (6125 km/h). Sistemul oferă o capacitate mare de a trece de orice apărare antiaeriană.

 

Ce ştim despre distrugătorul stealth USS Zumwalt, cel mai scump construit vreodată de SUA ?

 

USS Zumwalt este primul distrugător din clasa ZUMWALT. Acesta este cel mai scump și mai tehnologizat distrugător pe care Statele Unite l-au construit în întreaga sa istorie. 

USS Zumwalt a intrat în serviciul U.S. Navy la finalul lunii aprilie 2020. Distrugătorul e dotat cu tehnologie stealth, iar costul construirii sale este estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Zumwalt este mai lung cu 30 de metri și cu 4 metri mai lat decât distrugătorul din clasa Arleigh Burke. USS Zumwalt are astfel 185 de metri, oferind spațiul necesar pentru a integrarea mai multor sisteme de rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel