Distrugătorul britanic HMS Defender și fregata olandeză HNLMS Evertsen au ieșit din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 02.07.2021, distrugătorul HMS Defender din cadrul Forțelor Navale ale Marii Britanii și fregata olandeză HNLMS Evertsen au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane.

Cele două nave de luptă, care fac parte din gruparea portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, au ieșit astfel din Marea Neagră, după o perioadă de 18 zile petrecută în regiune. Acestea au intrat în acvatoriul Mării Negre pe 14 iunie.

Pe timpul șederii în Marea Neagră, ambele nave au fost implicate în incidente cu militarii ruși. Astfel, pe 23 iunie, distrugătorul Defender a încălcat apele teritoriale rusești, în apropiere de Sevastopol. O navă de patrulare a Serviciului de frontieră al Federației Ruse a executat foc de avertisment, iar un bombardier de front Su-24M a lansat mai multe bombe în direcția de deplasare a distrugătorului, până când acesta a schimbat cursul.

De asemenea, la numai o zi distanță, pe 24 iunie, fregata olandeză HNLMS Evertsen “a fost hărțuită” de avioane de vânătoare rusești, în timp ce se deplasa în direcția Strâmtorii Kerci. Potrivit unor surse chinezești, se pare că militarii ruși au întrebuințat și mijloace de război electronic împotriva fregatei olandeze, “paralizând” echipamentele electronice de la bordul acesteia.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne în acvatoriul Mării Negre până la 21 de zile. Astfel, ieșirea celor două nave de luptă după numai 18 zile petrecute în regiune este oarecum surprinzătoare, mai ales că acestea participau la exercițiul Sea Breeze-2021 aflat în curs de desfășurare în perioada 28 iunie - 10 iulie. Probabil că deplasarea către Marea Mediterană are legătură cu o misiune ulterioară a portavionului britanic HMS Queen Elizabeth.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel