Distrugătorul american USS Winston S. Churchill și fregata rusă Amiral Grigorovich se află în același port

Foto: USS Winston S. Churchill (DDG 81) - Facebook
Foto: USS Winston S. Churchill (DDG 81) - Facebook

În cursul zilei de ieri, distrugătorul american USS Winston S. Churchill a acostat în Portul Sudan, la Marea Roșie, la o zi după ce în același port a ajuns și fregata rusă Amiral Grigorovich.

Sosirea distrugătorului american în Portul Sudan are loc la câteva zile după ce în port a ajuns și nava americană USNS Carson City. Prezența americană în acest punct strategic de la Marea Roșie se desfășoară în contextul în care SUA au ridicat embargoul impus în ultimul deceniu Sudanului, stat care nu se mai află pe lista țărilor care în viziunea Washingtonului finanțează terorismul.

Pe 24 februarie în port a acostat și USNS Carson City, care a devenit prima navă americană care ajunge în Sudan în ultimele decenii.

SUA au ca obiectiv consolidarea parteneriatului militar cu Sudanul.

US Navy a confirmat prezența navelor americane în port.

 

USS Winston S. Churchill și fregata rusă Amiral Grigorovich se află în același port

 

Așa cum precizează și France 24, USS Winston S. Churchill a ajuns în Portul Sudan la o zi după ce în port a acostat fregata rusă Amiral Grigorovich. Rușii au participat la o serie de exerciții în Oceanul Indian, făcând astfel o escală.

Potrivit unui comunicat al Armatei sudaneze, prezența navei ruse e o urmare a „relațiilor diplomatice avansate” dintre cele două state. De menționat că în luna decembrie a anului trecut Federația Rusă a semnat un acord pentru construirea unei baze navale în Portul Sudan.

Rusia intenţionează să creeze un centru logistic aici, iar personalul rus număra 300 de militari şi civili. Această bază va fi utilizată pentru realizarea de reparaţii şi realimentare a navelor ruse.

Acordul dintre Sudan și Rusia prevede că cel mult patru nave militare pot staţiona în baza logistică, inclusiv "nave cu sistem de propulsie nucleară cu condiţia respectării normelor de siguranţă nucleară şi a mediului''.

Această bază navală la Marea Roșie va fi prima de acest tip a Rusiei în Africa, și a doua în afara Federației Ruse, după baza Tartus din Siria.

Singura bază navală americană din Africa se află în portul Djibouti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel