Distrugătorul american USS The Sullivans se va alătura portavionului britanic HMS Queen Elizabeth

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Distrugătorul USS The Sullivans (DDG 68), din clasa Arleigh Burke, a plecat, pe 19 aprilie, din Mayport, pentru a se alătura grupului de lovire britanic condus de portavionul  la HMS Queen Elizabeth (R08).

Includerea forțelor americane în grupul de lovire va îmbunătăți capacitățile expediționare și interoperabilitatea dintre aliații NATO, demonstrând angajamentul Statelor Unite față de alianța NATO, se precizează în comunicatul Marinei SUA (US Navy).

"Este o onoare să navigăm în acest grup de elită multinațional aflat prima linie, demonstrând o forță complet integrată care prezintă relația specială pe care o au țările noastre", a declarat Cmdr. David Burkett, comandantul distrugătorului. „[Eroii cu] numele omonime ale USS The Sullivans ar fi extrem de mândri de noi, în timp ce arătăm cu îndrăzneală că, rămânem împreună!”

Prima navă de luptă USS The Sullivans (DD-537) a fost un distrugător din clasa Fletcher al US Navy. Nava a fost numită în cinstea celor cinci frați Sullivan (George, Francis, Joseph, Madison și Albert) în vârstă de 20 până la 27 de ani, care și-au pierdut viața când nava lor, USS  Juneau, a fost scufundată de un submarin japonez în timpul bătăliei navale de la Guadalcanal, pe 13 noiembrie 1942. Aceasta a fost cea mai mare pierdere militară a unei familii americane în timpul celui de-al doilea război mondial.

Distrugătorul USS The Sullivans (DDG 68) a participat recent la un exercițiu de formare a unității compozite (COMPTUEX) împreună cu Grupul Amfibiu (ARG) Iwo Jima și Unitatea 24 Expediționară a Marinei (MEU 24). Pregătirea a inclus și o vignetă NATO [scenariu de pregătire standardizat NATO] și un antrenament cu militarii din forțele speciale SEALS dintr-un Grup de Luptă Special Naval (NSW Group) de pe coasta de est a SUA.

Vigneta, dezvoltată de Carrier Strike Group Four (CSG 4) și de Centrul de Excelență al Mării (Combined Joint Operations from the Sea - Centre of Excellence - CJOS COE) facilitează interoperabilitatea și integrarea maritimă aliată, utilizând proceduri NATO, precum și formate comune de mesagerie și chat. Vigneta a dezvoltat și rafinat o listă clară de cerințe de interoperabilitate pentru viitoarea generație de marinari și a îmbunătățit comunicațiile aliate de comandă și control maritim (C2).

În octombrie 2020, USS The Sullivans a participat la exercițiul condus de Marea Britanie, Joint Warrior 20-2, în cadrul Grupului de Lovire HMS Queen Elizabeth (R08).

Comentariul autorului: Anul trecut, premierul britanic Boris Johnson a precizat că Grupului de Lovire HMS Queen Elizabeth va fi desfășurat în al doilea trimestru al lui 2021 în Marea Mediterană, Oceanul Indian și Asia de Est.

Portavionul Queen Elizabeth II va avea la bord avioane de luptă stealth F-35B, elicoptere Merlin și va fi escortat de două distrugătoare tip 45, două fregate tip 23, un submarin de atac cu propulsie nucleară și nave auxiliare aparținând Marinei Regale britanice, precum și de un distrugător american și o navă de luptă olandeză.

Portavionul britanic poate transporta până la 36 de aeronave F-35B, iar dacă acesta va fi echipat la capacitatea completă, o parte din avioanele F-35B vor fi furnizate de Infanteria Marină a SUA (USMC) în baza unui acord din decembrie 2016 dintre SUA și Marea Britanie. Deocamdată se ia în considerare că portavionul va avea la bord doar 24 de avioane de luptă.

Până în prezent, Londra a comandat 48 de aeronave F-35, din care 21 deja au fost livrate, restul urmând să ajungă până în 2025. Regatul Unit are două portavioane de ultimă generație, HMS Queen Elizabeth II și HMS Prince of Wales. Echiparea lor completă prevede un total de 72 de aeronave F-35B. Londra a precizat, în martie, cu ocazia publicării documentului de revizuire integrată a apărării, că va mai achiziționa și alte aeronave F-35 peste cele 48 comandate, dar nu se știe dacă se va ajunge la cifra de 138 care a fost vehiculată mai demult.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel