Distrugător rus, incident cu un crucişător american, în Marea Filipinelor. Manevre de urgenţă

Mihai Ciobanu / 07 iun 2019 / 14:26
Distrugătorul USS Preble, sursă foto: US Navy
Distrugătorul USS Preble, sursă foto: US Navy

Marina militară americană (U.S. Navy) a anunţat vineri că un distrugător rus a fost aproape de a provoca o coliziune cu un crucişător american în Marea Filipinelor, într-un incident denunţat ca 'nesigur şi neprofesionist', transmite Reuters. 

'În timp ce acţiona în Marea Filipinelor, un distrugător rus (de clasa) Udaloi I DD 572 a realizat o manevră nesigură împotriva USS Chancellorsville', a anunţat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a americane, comandantul Clayton Doss. El a calificat drept 'propagandă' declaraţia Rusiei conform căreia nava americană a acţionat periculos, şi a precizat că distrugătorul s-a apropiat la o distanţă de 15-30 de metri de Chancellorsville. 

În versiunea Rusiei, crucişătorul american i-a tăiat calea distrugătorului rus, apropiindu-se la doar 50 de metri de acesta, armata rusă denunţând comportamentul 'inadmisibil' al navei americane. 'În sud-estul Mării Chinei de Est (...), crucişătorul USS Chancellorsville a schimbat brusc cursul şi i-a tăiat calea distrugătorului rus Amiral Vinogradov la numai 50 de metri de navă', a indicat biroul de presă al Flotei ruse a Pacificului, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP. 

'Pentru a evita coliziunea, echipajul de pe Amiral Vinogradov a fost obligat la o manevră de urgenţă. O notă de protest a fost emisă împotriva crucişătorului american, subliniindu-se caracterul inadmisibil al unor astfel de acţiuni', precizează armata rusă. Incidente între nave ale celor două ţări, care se acuză reciproc de manevre periculoase, se produc la intervale regulate, mai frecvent în Baltica şi în Mediterana.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy