Distrugător american vizat de o dronă Houthi. Se conturează o ripostă în forță a SUA asupra rebelilor yemeniți

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Distrugătorul USS  Laboon (DDG-58) a doborât, sâmbătă dimineața, o dronă lansată de Houthi deasupra Mării Roșii, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) prin intermediul rețelei de socializare X. Drona a fost distrusă ”în autoapărare” (self-defense), potrivit CENTCOM.

,,Pe 6 ianuarie, la aproximativ 9:30 a.m. (ora Sanaa), un vehicul aerian fără pilot lansat din zonele controlate de Houthi din Yemen, susținute de Iran, a fost doborât în autoapărare de către USS LABOON (DDG 59) în apele internaționale din sudul Mării Roșii în vecinătatea mai multor nave comerciale. Nu au fost raportate victime sau pagube”, a precizat CENTCOM.

După ce a tranzitat Canalul Suez pe 18 decembrie 2023, distrugătorul Laboon a distrus în total cinci drone Houthi. Pe 23 decembrie, nava americană a doborât patru drone.

Nu este pentru prima dată în cursul actualei crize de securitate din Orientul Mijlociu, când un distrugător al Marinei americane este vizat de rebelii Houthi de atacuri cu drone. Pe 23 noiembrie, USS Thomas Hudner (DDG 116) a doborât mai multe drone lansate asupra sa.

Între timp, SUA au constituit o forță maritimă destinată protecției navelor comerciale care tranzitează strâmtoarea Bab-el-Mandeb și Marea Roșie, împotriva atacurilor cu drone și rachete lansate de Houthi.

Deși umbrela de apărare oferită de navele militare ale SUA și Franței funcționează, pe termen lung ea nu este sustenabilă datorită costurilor mari și riscului prezentat de imobilizarea într-o zonă închisă a unor active NATO importante.

Astfel, SUA ar putea lua în calcul distrugerea bazelor din care rebelii Houthi lansează atacurile cu rachete, drone aeriene și navale sau de unde trimit vedete rapide pentru a intercepta navele comerciale. Un UAV american de cercetare strategică Global Hawk, a survolat pe 5 ianuarie zona Mării Roșii, posibil chiar Yemenul (potrivit italmilradar), iar grupul de lovire al portavionului Dwight D. Eisenhower se află acum în Marea Roșie, pregătit să atace locațiile Houthi cu aviația și rachetele.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel