Dispută politică în Slovacia privind achiziţia de avioane F-16

S.I. Catalin / 05 dec 2018 / 00:15

Între premierul Slovaciei, Peter Pellegrini şi ministrul slovac al Apărării, Peter Gajdos, a avut loc vineri un schimb dur de declaraţii cu privire la un acord pentru achiziționarea avioanelor de luptă F-16 produse în SUA, fiind şi cel mai mare contract de achiziții militare ale ţării în calitate de membru al NATO, potrivit The Defense Post.

Ministrul slovac al Apărării, Peter Gajdos, a anunțat vineri, 30 noiembrie, că a semnat Letter of Offer and Acceptance (LOA) cu privire la achiziția a 14 avioane produse de Lockheed Martin, muniții, asistență logistică şi pregătirea piloţilor , într-un contract evaluată la aproape 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari).

,,Toate avioanele de luptă urmează să fie livrate până la sfârșitul anului 2023", a spus ministerul Apărării.

O oră mai târziu, prim-ministrul Peter Pellegrini a emis o declarație în care a afirmat că contractele semnate de ministrul apărării Peter Gajdos, nu erau valabile deoarece nu fuseseră aprobate de ministerul de finanțe.

,,Premierul Pellegrini consideră că contractul privind achiziţia de avioane F-16 semnat în cursul zilei de vineri de ministrul Apăraării nu este valid în acest moment pentru că Ministerul de Finanţe nu a aprobat încă înţelegerea”, potrivit declareţiei emisă de biroul de presă al premierului slovac.

Analiștii au sugerat vineri că această confruntare a fost probabil înrădăcinată într-o luptă politică internă. premierul şi ministrul Apărării făcând parte din partide diferite ale coaliţiei de guvernare.

Ministerul apărării Peter Gajdos face parte din Partidul Naționalist Slovac (SNS), partid de extremă-dreapt şi eurosceptic, iar premierul Peter Pellegrini este membru al partidului de centru-stâng (Smer-SD).

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy