Disputa dintre Rusia și Belarus se adâncește după reținerea mercenarilor din Wagner Group. Rușii spun că au 'pierdut zborul'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

O dispută între Moscova şi Minsk în legătură cu detenţia a peste 30 de bărbaţi pe care Belarus îi acuză că sunt mercenari ruşi din cadrul Wagner Group s-a adâncit. Potrivit celor de la Reuters, citaţi de Agerpres, cele cele două părţi s-au contrazis reciproc asupra planurilor de deplasare ale grupului

Dezacordul intervine într-un moment când relaţiile diplomatice sunt tensionate între Belarus şi aliatul său tradiţional Rusia, cu legăturile afectate după ce aceşti vecini nu au reuşit să se pună de acord cu privire la un contract asupra furnizării petrolului pentru acest an.

Un oficial din cadrul organelor de aplicare a legii în Belarus a declarat vineri noapte că presupuşii mercenari ruşi au fost arestaţi joi în Belarus, respingând afirmaţia Moscovei că grupul intenţiona să se îmbarce la bordul unui avion spre Istanbul.

 

Ruşii spun că au pierdut zborul



Rusia a declarat joi că bărbaţii, care au fost angajaţi de o firmă privată de securitate, au rămas în Belarus după ce au pierdut zborul de legătură spre Istanbul.

Dar Aleksandr Agafonov, şeful grupului de anchetă belarus ce analizează cazul, a declarat vineri noapte că bărbaţii nu aveau de gând să zboare mai departe la Istanbul.

El a spus la canalul ONT TV din Minsk că "relatările lor sunt contradictorii" cu privire la scopul şederii în Belarus.

Agafonov a fost citat declarând că 11 dintre bărbaţii arestaţi plănuiau să zboare în Venezuela, 15 - în Turcia, doi - în Cuba şi unul în Siria. Altul a spus că nu-şi cunoştea destinaţia, în timp ce trei au refuzat să facă o declaraţie.

El a mai spus că biletele de avion spre Istanbul sunt doar "alibiuri".

 

Autoritățile din Belarus suspectează că opoziția ar putea avea legătură cu mercenarii ruși din Wagner Group



Arestarea lor înainte de alegerile prezidenţiale din Belarus stabilite pentru 9 august ar putea tensiona mai mult relaţiile dintre Moscova şi Minsk.

Autorităţile din Belarus cred că soţul candidatei opoziţiei la preşedinţie Svetlana Tihanuskaia ar putea avea legături cu grupul reţinut şi au lansat o procedură penală împotriva acestuia sub suspiciunea de incitare la revolte.

Moscova a negat sâmbătă orice legături între opoziţia belarusă şi bărbaţii reţinuţi, a declarat un diplomat rus la Minsk, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel