Dispozitivul militar antiterorist ”Sentinelle”, mobilizat de Macron pentru protestele ”vestelor galbene”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanule Macron a dispus ca dispozitivul militar antiterorist 'Sentinelle' să fie mobilizat sâmbătă într-o manieră ''consolidată'' la manifestaţiile ''vestelor galbene'', pentru a proteja clădirile oficiale şi alte ''puncte fixe''.

După ce sâmbăta trecută, în al 18-lea weekend de proteste, bulevardul Champs-Elysees a fost devastat în urma violenţelor, guvernul a promis o serie de măsuri de ''restabilire a ordinii'', printre acestea fiind interzicerea manifestaţiilor pe Champs-Elysées şi în unele cartiere ale marilor oraşe, precum şi înăsprirea contravenţiilor.

După violenţele de sâmbătă, şeful poliţiei din Paris şi alţi doi responsabili au fost demişi, guvernul reproşându-le că forţele de ordine nu au intervenit suficient de ferm, după ce până acum unii politicieni atât de dreapta cât şi de stânga au acuzat forţele de ordine că, dimpotrivă, au acţionat prea violent.

''Statul va folosi toate mijloacele, mijloace care sunt fără precedent, pentru a securiza străzile Parisului şi alte locuri'', a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, în declaraţia prin care a anunţat mobilizarea dispozitivului militar împotriva protestelor.

Începute pe 17 noiembrie ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a liderului de la Elysee şi au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc ''flash-ball'' (LBD), acestea din urmă provocând unor demonstranţi răni oculare grave.

Deşi în ultimele weekend-uri violenţele şi participarea la proteste păreau că scad în intensitate, sâmbătă demonstraţiile au cunoscut o nouă răbufnire de violenţă, cu magazine jefuite şi incendiate pe bulevardul Champs-Elysées şi circa o sută de manifestanţi arestaţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel