Dislocarea imediată a F-16 și Patriot, singura soluție pentru România? Generalul Degeratu: Nu mai avem timp

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Generalul Constantin Degeratu, fost Șef al Marelul Stat Major al Armatei Române în perioada 1997-2000, este de părere că România nu mai are timp pentru actualul program de înzestrare. 

În contextul în care pericolul reprezentat de Federația Rusă este tot mai mare, generalul Degeratu spune că unica soluție pentru ca România să dețină avioane operabile și baterii de rachetă gata de luptă ar fi dilocarea acestora pe teritoriul țării noastre și apoi începerea procesului pentru achiziționarea lor. „Nu mai avem timp de această formă de înzestrare pentru că pericolul este acum”, a precizat generalul Constantin Degeratu în cadrul unei emisiuni la postrul de televiziune Realitatea TV. Acesta a dat exemplul „programul de înzestrare cu corvete” care indiferent dacă învingătorul licitației ar fi ales azi, programul „ar dura cam 10-12 ani”. 

„Acum ar trebui să se vadă ceea ce înseamnă NATO. Adică dislocarea imediată pe teritoriul României a unor escadrile de avioane care există în Europa și stau degeaba. Există două astfel de escadrile F-16, una în Germania și una în Italia. Ele au rămas din perioada Războiului Rece și ar trebui dislocate pe teritoriul României. Probabil acestea ar trebui cumpărate după dislocare, este de părere generalul.

„Construcția de la zero a unei escadrile de avioane nu mai are niciun efect vizavi de Rusia. Ele nu îți oferă capabilitate. În 2012 am început construcția uneia, nu avem încă nimic în ceea ce privește capacitatea de luptă”, a mai adăugat generalul Degeratu.

El a subliniat că acest aspect ar însemna „smart defense” și NATO. „Dar pentru acest lucru România ar trebui să spună că e în pericol, să aibă o strategie de securitate, să aibă o comandă unică” spune fostul Șef al Marelui Stat Major care a făcut referire la războiul politic din Româna care ar trebui să înceteze.

Generalul a continuat și a precizat că pe lângă avioanele F-16 ar trebui dislocate pe teritoriul României și „două sau trei batalioane de rachete Patriot aduse de unde există”, unele aflându-se în Germania și fiind gata de luptă, iar la fel ca și în cazul avioanelor, Guvernul ar trebui să înceapă „cumpărarea lor prin transfer treptat”.

„Ceea ce comandăm noi acum (n.r. rachete Patriot) vor fi gata de luptă prin 2022-2023. Nu știu dacă Vladimir Putin va aștepta până în 2023”, a concluzionat generalul Degeratu care a mai spus că ideal ar fi să fie „transferate și două fregate cu capacități reale”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel