Disensiuni diplomatice între Slovenia și Serbia în problema recunoașterii independenței Kosovo

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo

În timpul ultimei vizite a președintelui sloven Borut Pahor la Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Slovenia, ca și alte țări care recunosc Kosovo, a încălcat integritatea teritorială a Serbiei. În urma acestor declarații, Ministerul Afacerilor Externe al Sloveniei a invitat-o ​​la discuții pe ambasadoarea Serbiei la Ljubljana, Zorana Vlatkovic.

Președintele sârb, după întâlnirea cu Pahor de la Belgrad, a fost întrebat de jurnaliști de ce Serbia nu impune sancțiuni Rusiei și a răspuns interogativ: "Cum le pot explica cetățenilor că Serbia impune sancțiuni Rusiei și nu Sloveniei?". "Rusia nu a încălcat integritatea teritorială a Serbiei. Slovenia a încălcat-o. Și după cum puteți vedea, avem relații bune cu Slovenia", a adăugat Vucic precizând că Slovenia, precum Franța, Germania și SUA, care recunosc independența Kosovo, "încalcă dreptul internațional, Carta Națiunilor Statelor Unite și Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate".

Ministerul de Externe sloven s-a declarat foarte surprins de declarațiile lui Vucic.  "Încă o dată, ne repetăm ​​poziția cu privire la Kosovo, pe care Slovenia îl recunoaște ca stat independent și suveran. În acest sens, ne exprimăm așteptările că Serbia în viitor nu va problematiza poziția noastră față de Kosovo, deoarece sprijinul Sloveniei pentru Kosovo nu este îndreptat împotriva Serbiei. Ne exprimăm, de asemenea, dezaprobarea faţă de compararea recunoaşterii Kosovo de către Slovenia cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei".

Ministerul de Externe sloven a adăugat că se așteaptă la continuarea cooperării cu Serbia și că Ljubljana va continua să pledeze pentru comunicarea cu Belgradul, la toate nivelurile. "Ne dorim ca statele să continue să dezvolte relații de prietenie și să caute împreună oportunități de rezolvare a problemelor deschise din Balcanii de Vest, care ar reduce tensiunile din regiune. Acest lucru ar permite Kosovo și Serbiei să facă progrese pe drumul către UE", se arată în declarație.

Kosovo și-a declarat independența în 2008 și de atunci a fost recunoscut de 117 țări ale lumii. Curtea Internațională de Justiție a concluzionat în 2010 că independența Kosovo "nu este în conflict cu dreptul internațional". În rândurile NATO sunt patru țări care încă nu recunosc independența Kosovo: Grecia, România, Slovacia și Spania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel