Discuția Iohannis - Zelenski. Legea minorităților, amintită public doar de președintele României. Zelenski: Am discutat problemele agendei bilaterale

Președintele Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială

Convorbirea telefonică de astăzi a fost prilej pentru cei doi șefi de stat să facă publice temele importante pentru fiecare parte - Iohannis vorbește tare despre legea minorităților, în timp ce Zelenski mulțumește României pentru sprijinul ”rezistenței împotriva agresiunii ruse” și încadrează problema minorităților la categoria de ”problemele agendei bilaterale”.

Preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat, în discuția cu omologul său ucrainean, profunda îngrijorare şi preocupare faţă de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile şi a infrastructurii critice din Ucraina, care reprezintă "crime de război" conform dreptului internaţional umanitar.

În acest context, a informat Administraţia Prezidenţială, Iohannis a reamintit sprijinul consistent şi multidimensional acordat de ţara noastră, atât prin asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât şi prin susţinerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancţiunilor împotriva Rusiei şi, respectiv, a acţiunilor vizând izolarea internaţională a Moscovei.

La rândul său, Zelenski a mulțumit României pentru "sprijinul multidimensional şi extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului şi a subliniat necesitatea continuării susţinerii Ucrainei”, arată Administrația Prezidențială.

 

Problematica legii minorităților

 

În comunicatul Cotroceniului se amintește că, în ceea ce priveşte aspectele legate de minoritatea românească, Zelenski a exprimat "întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România". 

Totuși, în comunicatul public al președintelui ucrainean problema minorităților nu este menționată , fiind indicat că cei doi președinți au discutat ”formula de pace (pacea dreaptă n.r) și problemele agendei bilaterale”.

De asemenea comunicatul părții ucrainene conține o referire privind măsurile de dezvoltare în continuare a cooperării ucrainene-române, în primul rând în sectorul apărării.

Iohannis a reiterat că România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie.

Şeful statului s-a referit "pe larg" şi la recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române şi al reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina.

Iohannis i-a solicitat lui Zelenski "identificarea rapidă de soluţii care să răspundă şi să remedieze aceste preocupări". "În acest sens, cei doi preşedinţi au agreat ca în perioada imediat următoare miniştrii de Externe ai celor două ţări să aibă discuţii cu privire la soluţionarea bilaterală a aspectelor menţionate", se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei şi a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu UE.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel