Discuții Franța - Iran pe tema acordului nuclear, în prag de summit G7

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Sursa foto: Axios
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Sursa foto: Axios

Preşedintele Emmanuel Macron l-a primit vineri pe ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-o încercare de a salva acordul nuclear cu Iranul, în ajunul summitului G7 din acest weekend, informează France 24.

În tentativa de a salva acordul nuclear, fragilizat de retragerea unilaterală a SUA în urmă cu un an, preşedintele francez a declarat miercuri că doreşte "să propună câteva lucruri".

Aceste propuneri merg "într-o direcţie bună", a apreciat vineri şeful diplomaţiei iraniene, adăugând la finalul întâlnirii, "dar este clar că mai este cale lungă de parcurs".

"Trebuie să avem o discuţie la summit despre modul în care gestionăm problema iraniană, avem între-adevăr dezacorduri în cadrul G7", a recunoscut Emmanuel Macron, referindu-se la politica de presiune maximă exercitată de preşedintele SUA asupra Teheranului, potrivit AFP.

Noul premier britanic Boris Johnson, cunoscut pentru faptul că se situează mai aproape de Donald Trump pe mai multe subiecte decât ceilalţi omologi ai săi din cadrul G7, a confirmat că Londra nu îşi va schimba poziţia şi va continua să "sprijine puternic" acordul nuclear cu Iranul, potrivit unei surse diplomatice din Biarritz, unde va avea loc summitul G7.

Preşedintele francez, care se situează în fruntea eforturilor europene pentru menţinerea acordului nuclear, şi-a intensificat schimburile de opinii cu omologii săi iranian şi american, Hassan Rohani şi, respectiv, Donald Trump şi l-a trimis pe consilierul său diplomatic, Emmanuel Bonne, în iulie, la Teheran.

Aceste eforturi nu au fost pe placul preşedintelui american. "Ştiu că Emmanuel vrea să facă bine, la fel ca toţi ceilalţi, dar nimeni nu vorbeşte în numele SUA, doar Statele Unite însele", a scris Trump într-o serie de postări pe Twitter, pe fondul tensiunilor exacerbate între Washington şi Teheran. 

Vezi și: Criză în Golf. Trump critică dur Franța: Macron pretinde că reprezintă SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel