Diplomații ruși au plecat de la Strasbourg cu un zbor pentru care au fost acceptate excepții minime de la interdicțiile aeriene impuse Rusiei

Cătălin Costea |
Data publicării:

Miercuri, 6 iulie, o aeronavă guvernamentală rusă a zburat nouă ore între Moscova și Basel, Elveția, o călătorie care, în lipsa restricțiilor privind accesul în spațiul aerian european aplicat  avioanelor ruse, ar fi trebuit să dureze aproximativ trei ore.

Potrivit informațiilor obținute de pe site-ul de monitorizare a zborurilor, Flightradar24, aeronava Ilyushin Il-96-300 - care face parte din Detașamentul Special de Zbor “Rossia” al Administrației prezidențiale din Federația Rusă destinat transportului oficialilor guvernamentali și al președintelui - a decolat de la Moscova la ora 10:27 și a aterizat la Basel la ora locală 18:39 (19:39 ora Moscovei).

Avionul a zburat deasupra Rusiei, Georgiei și Turciei înainte de a schimba direcția spre sud, peste Marea Mediterană, evitând spațiul aerian est-european. Ulterior, aeronava s-a deplasat de-a lungul coastei africane și Tunisiei, iar la scurt timp de la intrarea în spațiul aerian algerian a virat spre nord, traversând Franța și aterizând în Elveția.

Deși la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, Franța și Elveția și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele ruse, ca parte a sancțiunilor impuse unitar în Europa, guvernele francez și elvețian au acordat totuși acestei aeronave permisiunea specială de a zbura deasupra spațiilor aeriene proprii.

Potrivit Ministerului Francez pentru Europa și Afaceri Externe, zborul a primit o „autorizare diplomatică” atât din Franța, cât și din Elveția, astfel încât să poată asigura îmbarcarea personalului diplomatic rus care a reprezentat țara la Consiliul Europei de la Strasbourg (Franța).

După excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, pe 16 martie 2022, ca răspuns la invadarea Ucrainei, personalul Reprezentanței Permanente a Rusiei pe lângă Consiliul Europei a mai rămas în Strasbourg până pe 6 iulie.

Surse locale din Strasbourg au informat că, pe 6 iulie, aproximativ 50 de persoane - diplomați ruși, familiile acestora și personal diplomatic auxiliar - au fost transportate cu un autobuz către aeroportul Basel-Mulhouse de unde au decolat cu un Ilyushin Il-96.

Zborul de întoarcere de la Basel la Moscova s-a efectuat pe același traseu, în sens invers.

Aceasta nu este prima aeronavă rusă forțată să zboare pe o rută ocolitoare din cauza restricțiilor impuse inițial de UE și, în replică, de Rusia. În februarie, la scurt timp după invazie, compania aeriană rusă Aeroflot a trebuit să ocolească, de asemenea, estul Europei pentru a efectua un zbor între Moscova și Belgrad (Serbia) a cărui durată s-a prelungit cu trei ore.

De cealaltă parte, în martie, o aeronavă de transport finlandeză Finnair care efectua un zbor între Helsinki și Tokyo a trebuit să făcut un ocol de patru ore, peste Polul Nord, pentru a evita spațiul aerian rusesc.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel