UPDATE: ”Obiect neidentificat”, motivul pentru care R. Moldova și-a închis spațiul aerian / Din motive de securitate, SIS interzice accesul suporterilor la meciul Sheriff - Partizan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Chișinăul a decis astăzi la prânz să închidă temporar spațiul aerian.

Invocând motive de securitate, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a decis ca meciul  Sheriff Tiraspol - Partizan Belgrad să se joace cu porțile închise.

UPDATE: ora 18.10: Se pare că obiectul neidentificat care a zburat pe teritoriul României (sau unul asemănător) a creat probleme și în Republica Moldova.

Chișinăul a decis să închidă spațiul aerian în urma suspiciunilor privind prezența unui ”obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic”.

Este posibil ca lipsa unor aparate de zbor capabile să execute misiuni de poliție aeriană să fi obligat autoritățile moldovene să închidă temporar spațiul aerian.

În jurul orei 12:30 în spațiul aerian al Republicii Moldova, Ministerului Apărării a recepționat o informație precum că în regiunea orașului Soroca a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum a și traiectoriei de zbor a acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, (...), la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenelor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis”, se arată în comunicatul transmis de AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ a Republicii Moldova.

UPDATE, ora 15.10: Aeroportul Internațional Chișinău anunță că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, din motive de securitate. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către purtătoarea de cuvânt a Aeroportului Internațional Chișinău, Rodica Rusu.

Ulterior, la ora 15.05,  AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ a Republicii Moldova a anunțat că traficul aeriean a fost redeschis.

Știrea inițială:

Meciul de fotbal dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care va avea loc joi, se va desfășura fără spectatori, a decis Serviciul de informații a Republicii Moldova, relatează Deschide.md.

”Am fost nevoiți să ne conformăm acestei decizii. Banii pentru biletele procurate vor fi returnați” a declarat purtătorul de cuvânt al Federației Moldovenești de Fotbal, Alexandru Grecu.

Deocamdată, SIS nu oferit nicio informație suplimentară.

Deputatul PAS, Andrian Cheptonar, susține că săptămâna aceasta, exista riscul ca în R.Moldova să ajungă diversioniști din Serbia. Aceștia urmau să vină în R.Moldova în calitate de suporteri ai unei echipe sârbe, susține deputatul moldovean.

Săptămâna aceasta trebuie să aibă loc un meci de fotbal în Chișinău, între o echipă din Serbia și una din R.Moldova. Inițial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în țară. Datorită eforturilor făcute de SIS, cu mult înaintea apariției informațiilor oferite de Zelenski, echipa sârbă va juca cu tribunele goale, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversioniști. Organele de drept ale R.Moldova vor face uz de toate posibilitățile pe care le au ca să apere regimul constituțional și dreptul cetățenilor de a se integra în Uniunea Europeană”, a declarat Cheptonar la Jurnal TV, relevă publicația citată.

 

Maia: Rusia încearcă să provoace destabilizarea situației în R. Moldova

 

Luni, președintele Maia Sandu a declarat, în cadrul unui briefing, că, potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situației în R. Moldova inclusiv cu implicarea unor diversioniști din Serbia.

Declarația a stârnit un scandal diplomatic. Ministrul de Externe al Serbiei neagă implicarea cetățenilor sârbi în acțiuni de destabilizare a R. Moldova și solicită MAEIE moldovean să furnizeze dovezi.

Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a „negat cu fermitate” declarația președintei R. Moldova, Maia Sandu, despre posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea R. Moldova, în baza informațiilor primite din Ucraina despre planurile rusești. Informația a fost plasată pe site-ul Ministerului de Externe al Serbiei.

„Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din partea R. Moldova”, a spus Dacic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel