Din Alaska în Europa, pe cel mai scurt drum: Deasupra Polului Nord. Americanii și norvegienii se vor parașuta după un zbor peste Polul Nord

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: 11th Airborne Division @OfficialFacebook
Photo source: 11th Airborne Division @OfficialFacebook

Militari americani și norvegieni vor zbura din Alaska peste Polul Nord pentru a efectua un salt cu parașuta în Norvegia.

Misiunea, numită „Over-the-Pole”, face parte din Exercițiul „Arctic Shock” - un exercițiu cu preaviz scurt sau „SNAP” (short notice planning) care se va desfășura în perioada 18-22 martie 2024.

Exercițiul de lângă Bardufoss, în nordul Norvegiei, demonstrează capacitatea Forțelor Terestre americane din Europa-Africa (US Army – Europe&Africa) și din Pacific (US Army Pacific) de a desfășura rapid trupe dintr-o regiune a lumii în alta, în scurt timp, a precizat US Army – Europe&Africa, pe 11 martie.

„Acest tip de exercițiu arată, încă o dată, locația strategică a regiunii Alaska în lume și valoarea strategică a Diviziei a 11-a Aeropurtate pentru US Army și națiune”, a spus generalul-maior Brian Eifler, generalul comandant al Diviziei a 11-a Aeropurtate, ai cărei soldați vor participa la exercițiu. „Apreciem șansa de a lucra cu aliații noștri din forțele armate norvegiene și de a învăța tehnici avansate de război pe vreme rece din vasta lor experiență, demonstrând în același timp propriul nostru profesionalism în Arctica.”

 

Americanii și novergienii se vor parașuta în cadrul unui exercițiu comun

 

2. Photo sour... (parasutisti-sua_11142000.jpg)

Photo source: 11th Airborne Division @OfficialFacebook

Aproximativ 100 militari norvegieni din Batalionul 2 și 150 de soldați ai Diviziei 11 Aeropurtate vor exersa împreună operațiile aeropurtate. Soldații vor efectua, de asemenea, exerciții la sol în condiții de vreme rece în scopul îmbunătățirii capabilităților de operații arctice.

„Arctica este o regiune critică pentru proiecția puterii și apărarea patriei”, a spus Eifler. „Generalul-maior [Lars] Lervik [Șeful armatei norvegiene] și armata norvegiană sunt aliați mari, iar exerciții ca acesta sunt eficiente în extinderea cooperării noastre în zona arctică, în practicarea interoperabilității și în continuarea dezvoltării relațiilor noastre strategice.”

Exercițiile cu preaviz scurt, cum ar fi „Arctic Shock” („Șocul Arctic”), verifică dacă forțele participante  sunt capabile să răspundă, extrem de rapid, la situații din viața reală, timpul de pregătire a misiunii fiind foarte scurt sau chiar lipsind.

„Arctic Shock” este un subexercițiu al exercițiului Nordic Response care, la rândul său, este un exercițiu asociat exercițiului NATO Steadfast Defender, cel mai mare exercițiu al Alianței din ultimele decenii. Steadfast Defender demonstrează capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale Alianței pentru a consolida apărarea Europei, a mai precizat US Army – Europe&Africa în comunicatul de presă.

 

Demonstrație de forță în zone montane și condiții meteo extreme

 

3. Photo sour... (parasutisti-sua-alaska-arctic_52285700.jpg)

Photo source: 11th Airborne Division @OfficialFacebook

Misiunea Diviziei 11 Aeropurtate americane este de a executa operații expediționare în teatrul Indo-Pacific și de a desfășura operații multi-domeniu în Arctica, de a apăra infrastructura critică națională, fiind capabilă să învingă decisiv orice adversar pe vreme extrem de rece, în zone montane, la latitudini și altitudini înalte, prin operații de luptă la scară mare, potrivit informațiilor oficiale disponibile pe site-ul web al diviziei.

Divizia 11 Aeropurtată (supranumită „Arctic Angels”) și cele două brigăzi ale sale (BCT 1 și BCT 2) au fost activate pe 6 iunie 2022, la Fort Wainwright și la Baza comună Elmendorf-Richardson din Alaska.

Cel mai scurt traseu dintre Alaska și Norvegia are aproximativ 5.000 de km și este pe deasupra Polului Nord. Distanța dintre coasta nord-estică a SUA și nordul Norvegiei este mai mare cu 600 – 700 de km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel