Disputa pe Taiwan. China a cerut ambasadoarei Lituaniei să părăsească țara

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Ambasadoarea Lituaniei în China, Diana Mickeviciene, a declarat că a fost rugată de autorităţi să părăsească ţara, în contextul diferendului diplomatic dintre Beijing şi Vilnius legat de Taiwan, relatează joi AFP.

Ambasadoarea lituaniană nu va putea însă da curs acestei invitaţii decât după încheierea unei perioade de carantină obligatorie de 21 de zile anti-COVID-19, pe care trebuie să o respecte ca orice călător intrat în China, întrucât abia ajunsese la Beijing când i s-a spus să plece, a indicat ea miercuri seară într-un mesaj pentru AFP.

Tensiunile au început în iulie, când autorităţile taiwaneze au anunţat deschiderea unei reprezentanţe în republica baltică, membră a Uniunii Europene. Teritoriul insular, care are 23 de milioane de locuitori şi dispune de monedă proprie, de steag, armată, diplomaţie şi de un guvern proprii, este de facto separat politic de China de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, dar nu este recunoscut în mod oficial ca stat decât de câteva capitale.

Beijingul tolerează în general crearea de astfel de reprezentanţe sub numele "Birou de reprezentare a Taipeiului" (capitala insulei), or titulatura celui din Lituania, "Birou de reprezentare a Taiwanului", pare să dea legitimitate de stat teritoriului, fiind perceput de Beijing ca o tentativă de promovare a independenţei acestuia, explică AFP.

Marţi, MAE chinez a anunţat rechemarea ambasadorului său în Lituania şi a cerut Vilniusului să-şi recheme la rândul său ambasadoarea.

Lituania şi-a exprimat regretul faţă de reacţia chineză, asigurând că "respectă principiul unei singure Chine", dar rămâne "hotărâtă să dezvolte relaţii reciproc avantajoase cu Taiwan". Miercuri seara, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze Hua Chunying a replicat că "nu se poate spune pe de o parte că este respectat principiul unei singure Chine şi pe de altă parte să se desfăşoare în mod deschis relaţii oficiale cu autorităţile taiwaneze". "China are dreptul şi datoria să dea un răspuns legitim şi adecvat acestei atingeri grave a suveranităţii sale", a adăugat ea, într-un comunicat citat de AFP şi Xinhua.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel