Dezastrul militar de pe râul Severski Donețk nu mai poate fi ascuns. Rusia a pierdut peste 400 de militari și 80 de tancuri în doar câteva clipe

Forțe ruse, distruse de armata ucraineană în timp ce încercau să traverseze râul Severski Donetsk. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Forțe ruse, distruse de armata ucraineană în timp ce încercau să traverseze râul Severski Donetsk. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.

DefenseRomania anunța încă de săptămâna trecută că un întreg batalion rusesc de infanterie întărit cu tancuri a fost distrus pe timpul traversării cursului de apă.

Atunci, trupele ruse au încercat să traverseze râul Severski Donetsk, în apropierea satului Belogorovka (Bilogorivka) din regiunea Lugansk, situat la aproximativ 30 de km E-SE de localitatea Liman, în care se află un important bastion al apărării ucrainene.

Unitatea ucraineană, care a eliminat forțele ruse, este Brigada 17 Tancuri, staționată pe timp de pace la Krivoi Rog, potrivit publicației Defense Express.

Podul de pontoane a fost și acesta distrus, punctul de trecere peste cursul de apă devenind inutilizabil.

În mod evident presa din Federația Rusă nu a scris nimic despre acest eveniment, precum nici canalele oficiale ale Ministerului Apărării de la Moscova nu au anunțat.

 

Dezastrul militar al Rusiei de pe rânul Severski Donetsk a penetrat inclusiv propaganda rusă. Forțele de ocupație au pierdut peste 400 de militari și 80 de unități de tehnică militară grea

 

2. Forțe ruse... (rusia-atac-severski-donetsk_19694400.jpg)

Forțe ruse, distruse de armata ucraineană în timp ce încercau să traverseze râul Severski Donetsk. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Ceea ce s-a întâmplat pe râul Severski Donetsk reprezintă un dezastrul militar de proporții pentru forțele armate ruse, fiind unul din cele mai mari eșecuri din ultimele decenii. 

Iar o asemenea pierderea nu putea să nu aibă ecou inclusiv pe canalele rusești care susțin intervenția militară în Ucraina.

Think tank-ul american Institute for the Study of War, potrivit informațiilor de care dispune și a analizei imaginilor din satelit, scrie că Federația Rusă ar fi pierdut până la 485 de soldați, uciși sau răniți, și peste 80 de unități de tehnică militară grea.

Citând analizele media bazate dovezile disponibile, publicația The New York Times estimează și ea peste 400 de ruși au murit sau au fost răniți ca urmare a atacului ucrainean din tipul tentativei de traversare a râului Severski Donetsk.

Sursa citată analizează și impactul dezastrului militar asupra societății ruse. 

În acest sens, mai mulți bloggeri ruși de război au criticat în termeni duri eșecurile suferite de forțele ruse, în pofida faptului că aceștia susține așa-zisa operațiune militară specială din Ucraina.

Cel mai abrupt a ieșit din linia propagandei ruse un cunoscut internaut Yuri Podolyaka urmărit de peste 2.1 milioane de oameni pe contul său de Telegram. Într-un videoclip postat săptămâna trecută, acesta afirmă că a „tăcut suficient până acum” iar după incidentul de pe râul Severski Donetsk „răbdarea sa a ajuns la final”. Bloggerul îi acuză pe comandatul rus și spune chiar că forțele armate ar fi pierdut două batalioane.

Și alți influenceri ruși au ieșit din nota propagandei și au ironizat declarațiile Kremlinului potrivit cărora totul „decurge conform planului”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel