Deținut de la Guantanamo, transferat în Maroc

Eduard Pascu |
Data publicării:

Pentagonul a anunțat azi transferul unui deținut de la unitatea de detenție Guantanamo în Maroc.

Departamentul Apărării a anunțat astăzi transferul lui Abdul Latif Nasir de la unitatea de detenție din Guantanamo în Regatul Maroc, se arată într-un comunicat al instituției.

În 2016, Comisia de revizuire periodică (PRB) a stabilit că deținerea lui Abdul Latif Nasir, în baza legii prizonierilor de război a nu mai era necesară pentru a proteja securitatea națională a Statelor Unite.

Informațiile disponibile sugerează că Nasir ar fi participat ca instructor militar în Afganistan la sfârșitul anilor '90 și ulterior ar fi devenit instructor militar în cadrul Qaeda și membru al subcomitetului de instruire al organizației teroriste. După atacurile din 11 septembrie și invazia SUA în Afganistan, el ar fi luptat alături de talibani împotriva forțelor coaliției și a coordonat luptele la Tora Bora.

Chiar și așa el a fost închis fără acuzație sau proces timp de peste 15 ani, deși guvernul SUA a recunoscut că nu mai are motive să-l țină. 

Prin urmare, PRB a recomandat ca Nasir să fie repatriat în Maroc, sub rezerva asigurărilor de securitate și tratament uman. Pașii necesari pentru a efectua repatrierea nu au putut fi finalizați înainte de sfârșitul administrației Obama.

Comisia PRB a fost instituită prin Ordinul executiv 13567 al președintelui din 7 martie 2011. Deși Administrația Trump a confirmat decizia PRB în Ordinul executiv 13823 din 30 ianuarie 2018, nu a finalizat repatrierea.

Comisia de reviziure periodică este alcătuită din funcționari de rang înalt din Departamentele Apărării, Securitate Internă, Justiție, împreună cu Statul Major și Biroul Directorului Informațiilor Naționale și analizează dosarele prizonierilor de război sau ale deținuților care au atentat la siguranța națională.

Astăzi, 39 de deținuți se mai află în detenție la Guantanamo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel