Detașamentul Forțelor Aeriene Regale Britanice, certificate pentru misiuni de Poliție Aeriană NATO la Baza Mihail Kogălniceanu

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Vasile Toader, au participat joi, 29 aprilie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, la ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită.

”Parteneriatul strategic dintre România și Marea Britanie este solid și puternic. Astăzi, Marea Britanie contribuie din nou la întărirea securității României, dar și a regiunii Mării Negre. Participarea Forțelor Regale Aeriene Britanice la misiunile de poliție aeriană din acest an, de pe teritorul României - a treia misiune de acest fel după cele din 2017 și 2018, dar și intenția anunțată de a participa la misiunea de anul viitor arată angajamentul susținut al Regatului Unit pentru regiunea noastră. Prezența dumneavoastră aici nu este un exercițiu. Ea reprezintă esența posturii de descurajare și apărare care demonstrează unitate și solidaritate“, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru în discursul său, se arată într-un comunicat al MApN.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a afirmat, în cadrul ceremoniei, că ”Aceasta este a treia vară pe care Forțele Aeriene britanice o petrec în România ca parteneri NATO. În această capacitate, profităm de astfel de misiuni colective de apărare pe timp de pace, pentru a ne antrena împreună și pentru a ne dezvolta nivelul de interoperabilitate. Astfel de misiuni de poliție aeriană constituie garanția că vom putea contracara orice agresiune sau amenințare ce ne vizează”.

În alocuțiunea sa, generalul-locotenent Vasile Toader le-a transmis un călduros bun venit în România celor 200 de militari (piloți și personal tehnic) care constituie detașamentul britanic. ”Le-am adresat invitația aliaților britanici, ca pe durata misiunii din țara noastră, să participe la exercițiile pe care le-am planificat în lunile mai-iunie care urmăresc creșterea interoperabilității și dovedesc angajarea multidomeniu a forțelor, precum și invitația de a-și aloca timp pentru a descoperi bogăția culturii naționale și frumusețea locurilor și de a se bucura de ospitalitatea românească”, a declarat locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.

Prezent la ceremonie din partea Comandamentului Aerian Aliat (NATO Aircom) de la Ramstein, Germania, generalul de flotilă aeriană Jason Appleton, locțiitorul șefului statului major, le-a urat bun venit militarilor britanici și mult succes în îndeplinirea misiunii de Poliție Aeriană Întărită alături de militarii români, ca parte a măsurilor Alianței Nord-Atlantice de descurajare și apărare a flancului estic al NATO.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române cu aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

* * *

Misiunea RAF reprezintă cea de-a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017 și 2018.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel