Detalii privind uciderea lui Dah Al-Bender, lider militar al Frontului Polisario, de către Forțele Armate Regale marocane

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Confruntarea între Maroc și mișcarea Frontul Polisario, privind controlul teritoriilor din Sahara Occidentală, a atins un nou nivel în ultima perioadă. 

Un oficial marocan de rang înalt, al cărui nume nu a fost făcut public, a precizat faptul că uciderea lui Dah Al-Bender, liderul militar al mișcării, pe 7 aprilie 2021, într-un raid aerian, este considerată cea mai importantă operație care vizează un cadru marcant al Frontului Polisario, din ultimii 30 de ani.

Aceeași sursă a precizat: "Nu suntem în război, dar există linii roșii care nu trebuie depășite, iar această operație este un avertisment că orice intervenție ostilă va necesita un răspuns imediat din partea noastră".

Au existat relatări conform cărora Marocul a folosit o dronă în operația militară, într-un moment în care regatul a păstrat tăcerea cu privire la această acțiune. Contrar celor prezentate anterior în presă, săptămânalul "Jeune Afrique" a menționat că Dah Al-Bender a fost ucis într-o operație în care Forțele Armate Regale au folosit un avion F-16.

“Forțele Armate Regale marocane au monitorizat mișcările suspecte ale comandantului militar al Frontului Polisario, Dah Al-Bender, însoțit de un grup de elemente, la bordul vehiculelor cu tracțiune integrală și vehiculelor blindate ușoare, cu o dronă "Hrank", în apropierea zidului de securitate marocan. Monitorizarea a fost urmată de un raid aerian executat cu un avion F-16”, se detaliază în materialul publicat.

Comentariul autorului: Sahara Occidentală reprezintă un motiv de dispută de decenii între Maroc şi membrii Frontului Polisario care, în 1976,  a proclamat în acest teritoriu Republica Arabă Democrată Saharawi.

Frontul Polisario, o mişcare care militează pentru independenţă, cere un referendum privind autodeterminarea, în timp ce Marocul, care controlează peste două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa.

În luna noiembrie 2020, au izbucnit lupte între detașamentele de gardă ale Marocului și separatiști ai Frontului Polisario. Marocul a lansat o operație militară într-o zonă tampon controlată de ONU. Militarii au intervenit și au destructurat o tabără de 60 de protestatari pașnici care blocau traficul între zona controlată de Maroc și teritoriul Mauritaniei.

Intervenția militarilor marocani a fost imediat sancționată de Frontul Polisario, care a denunțat atacul și a acuzat Marocul de încălcarea acordului de încetare a focului din 1991. Separatiștii pro-independență au promis reluarea deplină a luptelor. Frontul Polisario a declarat că mobilizează "mii de voluntari" care se vor alătura luptătorilor săi.

Negocierile conduse de ONU, în care sunt implicaţi Maroc, Frontul Polisario, Algeria şi Mauritania, sunt suspendate de luni de zile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel