Desfășurare fără precedent a capabilităților aeriene americane în Europa: Au fost trimise și avioane F-35 în contextul tensiunilor Rusia - NATO

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane americane de tip F-35 Lightning II, la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania
Avioane americane de tip F-35 Lightning II, la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania

În coordonare cu guvernul german, avioane de luptă F-35A Lightning II ale Aviației SUA (USAF) au sosit la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania, pe 16 februarie 2022, pentru a crește capacitatea de luptă și pe cea de integrare aeriană cu aliații și partenerii, precum și pentru a îmbunătăți postura de apărare colectivă a NATO, au informat Forțele Aeriene ale SUA din Europa.

„Desfășurarea F-35A americane în Baza Aeriană Spangdahlem mărește postura defensivă a NATO și îmbunătățește capacitatea noastră de a opera împreună”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandant al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și al Forțelor Aeriene din Africa (USAFE) și comandant al Comandamentului Aerian Aliat. „Ne confruntăm cu un mediu dinamic, iar această desfășurare crește semnificativ sprijinul nostru pentru apărarea NATO”.

Aeronavele aparțin Escadrilei 34 de Luptă / Aripa 388 Luptă / Baza Aeriană Hill din statul Utah. Sunt echipate pentru o paletă mare de misiuni pentru a descuraja agresiunea și a-i apăra pe aliați, dacă  descurajarea eșuează. Combină agilitatea de nivel 9g, cu capabilitatea stealth, fuziunea senzorilor și cu un nivel fără precedent de conștientizare a situației tactice, se mai precizează în comunicat.

Pe lângă desfășurarea F-35A la baza aeriană Spangdahlem, opt avioane F-15E din Escadrila 336 Luptă /  Aripa 4 Luptă / Baza Aeriană Seymour Johnson din Carolina de Nord au fost dislocate, pe 14 februarie, la baza aeriană Lask, Polonia, iar șase aeronave de realimentare în aer KC- 135 Stratotanker, la aceeași dată au fost trimise de la Mildenhall, Marea Britanie, la baza aeriană Ramstein, Germania, potrivit USAFE.

Desfășurările au fost efectuate în deplină coordonare cu țările gazdă și autoritățile militare NATO și, deși au caracter temporar, sunt măsuri prudente pentru a crește nivelul de pregătire pentru luptă și  apărarea colectivă a NATO, în această perioadă de incertitudine, se precizează la finalul comunicatului.

Pe lângă numărul record de avioane tactice, Forțele Aeriene americane au mai trimis în Europa și patru bombardiere strategice B-52H Stratofortress, care au ajuns în Marea Britanie, pe 10 februarie. Acestea au făcut deja două misiuni, prima în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu, iar cea de-a doua în spațiul aerian din Marea Nordului.

După clarificările făcute astăzi, de USAFE, reiese că pe aerodromul Lask din Polonia, se află 16 aeronave F-15 americane, opt în varianta Eagle (F-15C/D) pentru luptă aeriană și opt în varianta Strike Eagle (F-15E) destinată loviturilor la sol.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel