Desfășurare de forțe în nordul Europei: exerciții militare de amploare în Norvegia, Suedia și Finlanda; Rusia reacționează

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
O aeronavă  KC-135 Stratotanker, realimentând un avion de vânătoare F-16 al SUA. Sursă foto: US Air Force
O aeronavă KC-135 Stratotanker, realimentând un avion de vânătoare F-16 al SUA. Sursă foto: US Air Force

Comandamentul Aerian al NATO a informat că în perioada 7-18 iunie 2021, pe teritoriul Norvegiei, Suediei și Finlandei se desfășoară exercițiul aerian multinațional Arctic Challenge Exercise 2021 (ACE-21).

Alături de forțele aeriene din cele trei țări nordice, mai participă detașamente aeriene aliate din Danemarca, Germania, Olanda, Marea Britanie și SUA, precum și aeronave NATO de avertizare timpurie și control aerian.

Exerciții de zbor vor avea loc în zonele Bodø și Ørland în Norvegia, Kallax în Suedia și Rovaniemi în Finlanda, în timp ce unele subunități vor participa la activități direct de la bazele lor din Europa.

Obiectivul exercițiului este dezvoltarea de tehnici de luptă aeriană, în condițiile existenței unei mari diversități de aeronave (din punctul de vedere al tipului și națiunilor aparținătoare), care sunt puse la dispoziția unui singur comandant pentru una sau mai multe operații aeriene. În terminologia NATO, acest tip de operații a primit denumirea de COMAO – Composite Air Operations (Operații Aeriene Compozite).

Din partea SUA, la ACE-21 participă două aeronave de alimentare în aer, KC- 135 Stratotanker, din care una a fost dislocată de la baza Andrews, Maryland, la baza aeriană Rovaniemi din Finlanda, în timp ce a doua va zbura direct de la Mildenhall, Marea Britanie. Un alt contingent important american format din avioane de vânătoare F-16C și F-16D Fighting Falcon  de la baza aeriană Spangdahlem, Germania, a fost dislocat pe aerodromul Kallax din Suedia.

Din 2008, Finlanda, Norvegia și Suedia desfășoară exercițiul o dată la doi ani. Norvegia conduce în premieră ACE-21 și, tot în premieră, Danemarca a contribuit la planificarea exercițiului.

Concomitent cu ACE-21, în Norvegia are loc exercițiul Thunderbolt, la care, alături de Brigada Nord și de formațiunea militară Finnmark din armata norvegiană, participă un detașament din Brigada 41 Artilerie a Forțelor Terestre americane din Europa (US Army Europe) și o subunitate de infanterie marină de la Camp Lejeune, Carolina de Nord, SUA. În cadrul exercițiului Thunderbolt, militari americani execută trageri cu aruncătoarele de proiectile reactive (Multiple Launch Rocket System – MLRS), în condițiile dure din nordul extrem norvegian, precizează US Army Europe.

În comunicatul de presă al US Army Europe, se reamintește că în perioada perioada 2 mai - 19 iunie 2021, structurile americane de artilerie din Europa au făcut un adevărat tur de forță, desfășurând, cu rapiditate la distanțe mari, tehnica grea de artilerie, inclusiv sisteme HIMARS, cu care a executat trageri de luptă pe două continente, de la Marea Baltică la Marea Neagră, și din Arctica până în Africa de Nord.

Comentariul autorului: Pe 7 iunie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că în Marea Barents, Flota de Nord a început un amplu exercițiu la care participă peste 20 de nave de suprafață și submarine, elemente de aviație și unități de apărare de coastă. Amplitudinea mare a desfășurării de forțe rusești, în zona arctică rusă și norvegiană este neobișnuită pentru această perioadă a anului de instrucție, în care, de regulă, sunt planificate, exerciții de o complexitate mai scăzută.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel