Departamentul de Stat al SUA anunţă Teheranul că răbdarea lor este limitată

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: USS Nimitz
Sursă foto: USS Nimitz

Statele Unite au manifestat miercuri o anumită nerăbdare faţă de absenţa unui răspuns din partea Iranului în ceea ce priveşte o posibilă întâlnire directă cu scopul de a lansa procesul de salvare a acordului nuclear iranian, informează AFP şi Reuters.

"Răbdarea noastră are limite", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, întrebat de reporteri cât timp va rămâne pe masă oferta de dialog a SUA, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a apreciat că revenirea la "constrângeri verificabile şi permanente asupra programului nuclear al Iranului" este "o provocare urgentă".

Executivul american a declarat în urmă cu şase zile că acceptă o invitaţie din partea europenilor pentru o viitoare întâlnire informală cu Iranul şi restul semnatarilor acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia). Autorităţile iraniene nu au răspuns deocamdată.

"Aşteptăm să aflăm care va fi răspunsul Iranului la invitaţia europeană", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acest acord internaţional în 2018, considerându-l insuficient, după care a restabilit toate sancţiunile ridicate în schimbul acceptării restricţiilor impuse programului nuclear al Iranului.

La rândul său, Teheranul a început să se desprindă de angajamentele sale nucleare în semn de protest faţă de măsurile punitive ale Washingtonului şi condiţionează revenirea la respectarea lor de ridicarea sancţiunilor SUA.

"Detaliile a ceea ce ar putea fi pe masă în viitor vrem să le discutăm cu partenerii noştri, în contextul ofertei de "discuţii cu iranienii", a insistat Ned Price.

Totodată, el a comunicat refuzul administraţiei ca revenirea la acordul din 2015 să fie condiţionată de eliberarea de către Iran a cetăţenilor americani "arestaţi pe nedrept".

"Nu avem o prioritate mai mare decât revenirea lor", a declarat Price. Cu toate acestea, "nu vrem să legăm soarta lor de o problemă complexă, dificilă şi care se poate întinde pe termen lung", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Această precizare a venit în contextul în care mai multe nume importante din Partidul Republican au cerut preşedintelui Biden să nu revină la acord fără a asigura eliberarea acestor deţinuţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel