Denuclearizare Coreea de Nord. Xi Jinping, preşedinte China, mesaj către Phenian şi Washington

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele chinez îndeamnă Phenianul şi Washingtonul 'să meargă unul spre celălalt' pentru denuclearizare.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri ministrului de externe nord-coreean, Ri Yong Ho, în vizită la Beijing, că ar dori să vadă Phenianul şi Washingtonul 'mergând unul spre celălalt' în eforturile lor de detensionare, informează AFP. China este un important jucător diplomatic în dosarul sensibil al programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, pentru că gigantul asiatic este principalul aliat diplomatic şi comercial al acesteia.

'Sper că Phenianul şi Washingtonul vor merge unul spre celălalt şi vor ţine cont de preocupările legitime ale fiecăruia, pentru ca negocierile de pace din peninsulă să poată continua să avanseze', i-a spus Xi Jinping oaspetelui său, potrivit agenţiei Xinhua. Coreea de Nord 'continuă să se înhame la denuclearizarea peninsulei' coreene, i-a dat la rândul său asigurări Ri Yong Ho. Coreea de Nord nu a întreprins până acum decât nişte măsuri foarte timide pentru a-şi abandona programele nuclear şi balistic. Ea cere mai întâi garanţii din partea SUA cu privire la securitatea sa.

Prezenţa ministrului nord-coreean la Beijing intervine în condiţiile în care s-au înregistrat puţine progrese după summitul istoric din iunie, de la Singapore, dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. 'China şi Coreea de Nord trebuie să depună în continuare eforturi pentru ca peninsula să evolueze activ în sensul denuclearizării', i-a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi omologului său, cu care a avut la rândul său o întrevedere mai târziu în cursul zilei de vineri

În timpul întrevederii lor de la Singapore, Kim Jong Un şi Donald Trump s-au pronunţat, într-un comunicat comun, pentru o 'denuclearizare completă' a peninsulei coreene. Cu toate acestea, ei nu au precizat mijloacele care vor fi puse în aplicare pentru a o verifica, nici dacă această expresie vagă subînţelege şi retragerea zecilor de mii de soldaţi desfăşuraţi de SUA - putere nucleară - în Coreea de Sud. Donald Trump a declarat sâmbăta trecută că speră să fie organizat un al doilea summit al său cu liderul nord-coreean, la începutul lui 2019. China şi Coreea de Nord s-au reapropiat în 2018. Relaţiile lor fuseseră tensionate în ultimii ani din cauza sprijinului dat de China sancţiunilor ONU menite să blocheze programele balistic şi nuclear ale Phenianului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel