Denuclearizare Coreea de Nord. Facilităţi de rachete nedeclarate, operaționale

Sebastian Florea / 12 noi 2018 / 15:14

Un think-tank american a anunţat luni că a identificat cel puţin 13 dintr-un număr estimat de 20 de facilităţi de rachete nedeclarate şi funcţionale în Coreea de Nord.

Anunțul vine în contextul în care negociatorii americani încearcă să convingă Phenianul să renunţe la armele nucleare şi la rachetele cu rază lungă de acţiune, transmite Reuters. La unele din aceste situri au fost observate mici îmbunătăţiri de infrastructură, în pofida negocierilor care au loc, relevă raportul Centrului de studii strategice şi internaţionale (CSIS) din Washington.

Siturile identificate în raport sunt răspândite în zone montane izolate şi ar putea fi folosite pentru a găzdui rachete balistice cu diferite raze de acţiune, dintre care cele cu rază lungă se crede că sunt capabile să lovească teritoriul SUA. Cercetătorul Joseph Bermudez de la CSIS a menţionat că nu este vorba de facilităţi pentru lansarea rachetelor, explicând că, deşi de la aceste instalaţii pot fi lansate rachete în caz de urgenţă, procedura de lucru a forţelor armate nord-coreene cere ca lansările să aibă loc de la alte centre 'semi-pregătite' în prealabil.

La summitul din iunie din Singapore, liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump s-au angajat să facă demersuri în vederea denuclearizării, dar fără termene specifice, iar negocierile desfăşurate până acum nu au progresat prea mult. Phenianul a anunţat că a închis obiectivul nuclear de la Punggye-ri şi poligonul de teste balistice de la Sohae, evocând posibilitatea de a închide şi alte facilităţi dacă Washingtonul ia 'măsuri concordante'.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy