Demonstrație de forță în Balcani. SUA și Rusia desfășoară simultan exerciții militare în regiune

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Serbia și Rusia au început joi, 20 mai, exerciții militare comune în apropierea Belgradului, în timp ce forțele conduse de SUA desfășoară exerciții masive în statele balcanice vecine Serbiei.

Ministerul sârb al Apărării a informat că pregătirea comună a celor aproximativ 200 de militari din Forțele pentru operații speciale ale Serbiei și Federației Ruse va include „distrugerea unor formațiuni militare ilegale, trageri cu muniție reală și acțiuni antiteroriste”.Exercițiile vor dura până pe 25 mai și vor avea loc într-un poligon de antrenament din apropierea Belgradului.

În același timp, în toată Europa, inclusiv în majoritatea statelor vecine cu Serbiei, au loc exercițiile multinaționale la scară largă conduse de armata SUA, Defender Europe 2021, cu o participare de aproximativ 28.000 de militari și care au ca scop asigurarea interoperabilității între forțele SUA, NATO și ale statelor partenere. Exercițiile Defender Europe 2021 „demonstrează capacitatea noastră de a servi ca partener strategic de securitate în regiunile Balcanilor de Vest și Marea Neagră, susținând în același timp abilitățile noastre din nordul Europei, Caucaz, Ucraina și Africa”, se precizează într-un comunicat de presă al Pentagonului, care lasă să se înțeleagă că principalul adversar vizat de scenariile exercițiilor este chiar Federația Rusă.

Serbia, deși este membru al programului NATO de Parteneriat pentru pace și dorește în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, continuă să stabilească legături militare, economice și politice strânse atât cu Rusia, cât și cu China.

Ministrul sârb de interne, Aleksandar Vulin, a declarat joi că Rusia este „un mare partener de securitate”. "Ne gândim împreună la cum să ne păstrăm țările, deoarece Serbia și Rusia pot fi sparte numai din interior, nu din exterior", a subliniat Vulin din perspectiva ministerului pe care îl conduce.

Comentariul autorului: Poziția dificilă în care se află Serbia din punct de vedere al asigurării propriei securități generează uneori situații delicate între NATO (SUA) și Rusia.

Anul trecut, în septembrie, Serbia a decis suspendarea pentru șase luni a oricăror activități de cooperare militară internațională. Guvernul sârb și-a explicat decizia prin presiunea la care a fost supus de către Occident pentru intenția armatei sârbe de a participa la exercițiul “Frăția Slavă 2020” din Belarus.

Ulterior Serbia nu a mai participat la exercițiu alături de Belarus și Rusia, iar Aleksandar Vulin, care la acel moment era ministrul apărării, a declarat că Serbia își va menține politica de neutralitate militară și nu va participa timp de șase luni  „la exerciții sau activități militare cu NATO, OTSC, Rusia, Statele Unite, China, Uniunea Europeană, Estul sau Vestul”.

La începutul lunii martie 2021, cu câteva zile înainte să expire cele șase luni de “neutralitate militară”, Serbia și-a reluat activitățile comune chiar cu partenerul american, odată cu sosirea „Beretelor verzi” americane la baza Unității Speciale Antiteroriste de lângă Batajnica pentru a participa la exercițiu comun “Joint Combined Exchange Exercise”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel