Demonstrație de forță a SUA în Pacificul de est: Portavioanele Nimitz și Ronald Reagan, angajate în exerciții comune cu aliații. Manevrele au fost monitorizate activ de Beijing

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite, împreună cu aliații, au efectuat, săptămâna trecută, un exercițiu naval de amploare în Pacificul de est. 

Potrivit Reuters, care citează comunicatul Flotei a 7-a SUA,  China a desfășurat săptămâna trecută o aeronavă de recunoaștere peste apele Pacificului de la est de Taiwan, despre care presa chineză a declarat că a monitorizat și a adunat informații despre un exercițiu care implică marinele Statelor Unite, Japoniei, Franței și Canadei.

O variantă de avion cargo chinezesc, de tip Y-9, echipată cu echipamente de colectare a informațiilor a monitorizat și a colectat, cel mai probabil, informații despre exercițiu, a informat duminică ziarul chinez, susținut de stat, Global Times, care citează mai mulți analiști.

Foto: Personalul de pe portavionul Nimitz verifică echipamentele utilizate în decolarea/aterizarea avioanelor - Carrier Strike Group (CVN 68) 

Două portavioane americane, USS Nimitz și USS Ronald Reagan, operau de joi în jurul insulelor Ryukyu importante din punct de vedere geopolitic din Marea Filipinelor, a declarat Global Times, citat de un think tank din Beijing.

Insulele Ryukyu separă Marea Chinei de Est de Marea Filipinelor și punctează Pacificul de Vest între Japonia și Taiwan, pe care China îl revendică drept teritoriu.

Vineri, SUA au început exercițiul în Marea Filipinelor cu două grupuri de portavioane care operează în comun pentru prima dată din iunie 2020, a declarat Flota a 7-a SUA într-un comunicat.

Cu câteva zile înainte de exercițiul ”patrulater”, gărzile de coastă din Filipine, Statele Unite și Japonia au desfășurat primul exercițiu trilateral în largul coastei unei provincii de vest a Filipinelor.

Foto: Navele Nimitz Carrier Strike Group (CSG), Reagan CSG, Marinele Japoniei, Canadei și Franței / Flota a 7-a SUA

Ministerul japonez al Apărării a raportat joi că a fost observată în zona din Pacific o variantă de recunoaștere a avionului Y-9.

Un purtător de cuvânt al ministerului japonez a declarat luni că se analizează un echipament atașat trenului de rulare al variantei Y-9, care nu a fost văzut până acum.

Întâlnirile militare dintre China și Statele Unite și aliații săi din Pacificul de Vest au crescut în intensitate în ultimii ani, deoarece China a devenit din ce în ce mai asertivă în Mările Chinei de Est și de Sud, precum și în jurul Taiwanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel