Delegația Ucrainei la Grupul Trilateral de Contact are un nou șef

Cheorghe Orjanu |
Data publicării:
fostul președinte Leonid Kravchuk
fostul președinte Leonid Kravchuk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a numit, pe 30.07.2020, pe fostul președinte Leonid Kravchuk la conducerea delegației ucrainene în cadrul Grupului trilateral de contact pentru soluționarea pașnică a situației din regiunile Donețk și Lugansk. Conform ordinului de numire, Leonid Kravciuk își va desfășura activitatea în “mod voluntar”.

 

 

Pe 28 iulie, Leonid Kuchma și-a încheiat activitatea în cadrul GTC, după două mandate în fruntea delegației Ucrainei, în perioadele 2014 – 2018 și 2019 – 2020.

O zi mai târziu, președintele Zelenski a anunțat că ia în considerare două candidaturi pentru postul de șef al delegației, nominalizându-i pe Oleksei Reznikov – prim-vicepreședinte al delegației și vicepremier în guvernul de la Kiev, și pe Leonid Kravchuk.

Comentariul autorului:

Prin numirea lui Leonid Kravchuk, actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a preferat în continuare să meargă pe mâna unui politician cu o vastă experiență în negocierile dificile cu Rusia din cadrul GTC. Moscova, probabil, agreează ca parteneri de discuții, personalități previzibile, cunoscute de mult timp pe scena internațională, iar numirea unei persoane mai puțin cunoscută de partea rusă, probabil, ar fi blocat negocierile.

Leonid Kravchuk, în vârstă de 86 de ani, a fost primul președinte al Ucrainei după destrămarea URSS, ocupând această funcție din 1991 până în 1994. Este considerat un politician abil, care îmbină foarte bine diplomația cu prudența. S-a autodescris, într-un interviu  din 2009 ca un om care refuză să ia o umbrelă pentru că speră să „alunece printre ploaie”.

La scurt timp după înfrângerea la alegerile prezidențiale din 1994, Kravchuk s-a alăturat puternicului grup politic și de afaceri cunoscut sub numele de Holdingul Kiev sau Grupul Dinamo, condus de oligarhii Viktor Medvedchuk și Grigori Surkis. Din punct de vedere politic, grupul era organizat formal ca Partidul Social Democrat din Ucraina (SDPU). Formațiunea a avut de-a lungul timpului o poziție puternic pro-rusă și anti-occidentală, iar în 2004, lui Surkis i s-a interzis să viziteze SUA, datorită presupusei sale implicări în nereguli în timpul alegerilor prezidențiale din 2004. Kravchuk a fost foarte criticat pentru că a rămas unul dintre liderii SDPU, specializat în negocieri și relații publice, în ciuda poziției sale pro-democratice și patriotice. În 2009, a părăsit SDPU, acuzând consiliul politic al partidului de comportament nedemocratic datorită luării unor decizii importante cu ușile închise.

La alegerile prezidențiale din 2004, Kravchuk l-a susținut pe candidatul prorus Viktor Ianukovici, în timp ce în 2010 s-a schimbat la 180 de grade susținând-o pe Iulia Timoșenko.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel