Declarații controversate. Ultimul șef al Pentagonului din mandatul lui Trump compară F-35 cu monstrul lui Frankenstein

DefenseRomania Team / 22 ian 2021 / 13:11
Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

Christopher C. Miller, secretarul interimar al Apărării și ultimul șef al Pentagonului în cadrul Administrației Trump, a fost protagonistul unei declarații controversate cu privire la F-35, cel mai scump program de înzestrare din istoria Statelor Unite ale Americii.

Christopher C. Miller a fost al șaselea secretar al Apărării care a servit sub fostul președinte al SUA, Donald Trump. În cadrul unui briefing pe care l-a avut cu o săptămână înainte de încheierea mandatului, declarație postată pe site-ul Departamentul Apărării, Miller a criticat programul F-35.

Cei de la Popular Mechanics, scriu că fostul șef al Pentagonului, la finalul scurtului său mandat, a comparat F-35, aeronavă de generația a V-a, menită să devină pilonul principal al US Air Force și al aliaților în următoarele decenii, cu monstrul lui Frankenstein: creație neînsuflețită, creată cu bune intenții, dar care devine o povară. 

Răspunzând unei întrebări legată de programul F-35, Christopher C. Miller a declarat săptămâna trecută că abia așteaptă să părăsescă funcția și a povestit o discuție pe care a purtat-o cu un pilot, în cadrul căreia a numit F-35 o porcărie - „piece of ****”. Acesta a comparat programul cu „crearea unui monstru”.

Sursa citată precizează că declarațiile fostului șef al Pentagonului vin mai mult ca o frustrare cauzată de planurile SUA de a dezvolta deja o aeronavă de generația a VI-a, în ciuda faptului că s-au cheltuit miliarde de dolari pentru programul F-35. Cei de la Popular Mechanics precizează și costul uriaș de operare la care se ridică F-35, 44.000 de dolari pe oră.

Amintim că în septembrie 2019, în timpul audierilor din Senat a Barbarei Barrett, propusă de președintele american Donald Trump să conducă US Air Force, senatorul democrat Jack Reed a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește posibilitatea ca US Air Force să opereze peste 1700 de aparate F-35A în condițiile în care, spunea diplomatul american, costul pe o oră de zbor se ridică la 35.000 de dolari.

Tot în 2019, Pentagonul preciza că prețurile per unitate din program vor scădea. Astfel, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, ar fi trebuit să coste 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy