Decizie neașteptată a Armeniei: A decis să ratifice Statutul de la Roma. Teoretic, Putin poate fi arestat și acolo

Foto: Kremlin
Foto: Kremlin

Autoritățile din Armenia intenționează să ratifice Statutul de la Roma, pe baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională de la Haga, relatează publicația armeană Armenpress.

Decizia a fost luată de Curtea Constituțională pe 24 martie, este definitivă și intră în vigoare din momentul anunțării, scrie Armenpress, citată de media ucraineană.

Este a doua examinare a Statutului CPI, demarată în decembrie 2022, după ce, în 2004, Curtea Constituțională a Armeniei a decis că Statutul nu este compatibil din cauza cerințelor constituționale privind suveranitatea asupra sistemului judiciar al Armeniei.

Armenia se află printre statele semnatare, dar nu a ratificat niciodată Statutul de la Roma.

Adoptarea sa înseamnă că Armenia recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale și obligațiile corespunzătoare ale Erevanului față de aceasta. Decizia este definitivă și intră în vigoare din momentul publicării. 

Potrivit ministrului Justiției, Grigor Minasyan , Armenia ar declara că Statutul de la Roma se va aplica Armeniei retroactiv începând cu 12 mai 2021, când a început o criză la frontieră cu Azerbaidjan, în speranța de a introduce proceduri împotriva acesteia din urmă pentru presupuse crime de război.

Acum, autoritățile țării ar putea avea temeiuri legale să-l rețină pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta va veni în Armenia.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru dictatorul rus Vladimir Putin și pentru Maria Lvova-Belova, reprezentantul președintelui rus pentru copii. Aceștia sunt acuzați că au deportat ilegal copii din Ucraina în Federația Rusă în perioada de la 24 februarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel