Decizie fără precedent: Estonia își trimite toate obuzierele FH-70 de 155 mm în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Eston al Apărării, via Opex360
Foto: Ministerul Eston al Apărării, via Opex360

Pachetul de asistență militară acordat Ucrainei devine tot mai consistent.

Există tot mai multe indicii că ucrainenii vor primi ce își doresc mai mult - tancuri moderne Leopard germane, șefa diplomației germane Annalena Baerbock declarând pe 22 ianuarie că Berlinul nu se va opune deciziei Poloniei de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

Deutsche Welle a explicat de ce Leopard 2 este atât de dorit. Acest tanc, care cântărește aproximativ 60 de tone și are 10 metri lungime, este considerat unul dintre cele mai bune și mai moderne tancuri de luptă din lume, iar armamentul principal al lui Leopard este un tun de 120 mm. Distanța sa maximă de luptă este de 5000 de metri și este capabil să deschidă focul chiar și în timp ce se deplasează cu viteză maximă.

Tocmai capacitatea de a deschide focul în mișcare face ca ”Leopardul” german, precum și alte tancuri moderne, precum Abrams sau Leclerc, să fie superioare față de cele rusești. Aceste tancuri pot deschide focul în timp ce se deplasează cu viteză maximă, ceea ce tancurile rusești și chiar și modernul T90 nu pot. Este folosit de armatele a 14 țări, iar dintre țările care sunt gata să dea tancuri ucrainenilor, Polonia are 247, iar Finlanda are 200 de tancuri Leopard.

Estonia nu are tancuri germane, dar a luat o decizie fără precedent: își transferă toate cele 155 de obuziere în Ucraina (probabil calibrul 155 mm și 122 mm).

Potrivit ambasadorului în Ucraina, Kaim Kuusko, în acest fel țara vrea să creeze un precedent pentru ca alții să nu aibă nicio scuză de ce nu pot oferi Ucrainei armele necesare.

Rusia a răspuns expulzându-l pe ambasadorul Estoniei Margus Laidre, condamnând „rusofobia totală” de la Tallinn.

Reacția Tallinnului nu a întârziat - la doar câteva ore după anunțul Rusiei, ambasadorului rus în Estonia i s-a cerut să părăsească teritoriul Estoniei până pe 7 februarie.

Cele 24 de obuziere FH-70 de 155 mm (remorcate) din armata estonă vor face parte dintr-un „pachet de asistență militară” mult mai mare, inclusiv tunuri D-30 de 122 mm (pe care Tallinn a vrut să le dea Kiev înainte de începerea războiului... în ciuda opoziției Germaniei, acestea piese din stocurile fostei Republici Democrate Germane), mii de obuze de 155 mm, sute de lansatoare de grenade antitanc Karl-Gustaf cu muniția și „mijloacele de sprijin pentru unitățile de artilerie”, scrie Opex360.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel