Rusia și Estonia își expulzează reciproc ambasadorii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând 'rusofobia totală' a Tallinnului, după expulzarea anterior în ianuarie a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse, relatează AFP şi Reuters.

Autoritățile estoniene au răspuns simetric cerând trimisului Moscovei la Tallinn să plece.

"Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023", a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

Estonia, ”la reciprocitate”, a cerut ambasadorului rus să plece până pe 7 februarie, a declarat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu.

„Vom continua să sprijinim Ucraina, deoarece Rusia plănuiește atacuri la scară largă și facem apel la alte țări care au aceleași opinii să-și sporească asistența pentru Ucraina”, a spus Reinsalu într-un comunicat.

MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn.

"În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat", se mai menţionează în comunicat.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse.

Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare.

Comentând reducerea legăturilor diplomatice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a declarat: "Regimul din Estonia a primit ce merită".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel