Decesul ultimului preşedinte al Sovietului Suprem al URSS, Anatoli Lukianov

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ultimul preşedinte al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, Anatoli Lukianov, adversar înverşunat al reformelor promovate de Mihail Gorbaciov, a murit la 88 de ani, au informat miercuri agenţiile ruse de presă, transmite AFP.

Anatoli Lukianov a ajuns în 1990 la preşedinţia Sovietului Suprem, organul legislativ al fostei URSS, înlocuindu-l pe Mihail Gorbaciov, ales la acea dată în noua funcţie de preşedinte al Uniunii Sovietice.

El a criticat deschis programul de reforme al lui Mihail Gorbaciov şi a fost închis după tentativa de lovitură de stat pusă la cale în august 1991 de conservatorii din rândul ierarhiei sovietice.

Anatoli Lukianov a jucat, de asemenea, un rol-cheie în revizuirea legilor țării, pe fondul reformelor politice și economice ale lui Gorbaciov, însă, în cele din urmă, a criticat politicile lui Gorbaciov și a vorbit deschis împotriva lor.

În 1993, Lukyanov a co-fondat împreună Ghenadi Zyuganovc, Partidul Comunist din Federația Rusă.

Acuzat că a susţinut puciul ratat, el a rămas în închisoare până în decembrie 1992. Ulterior, a fost deputat comunist în Duma de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, între 1993 şi 2003.

Născut pe 7 mai 1930 la Smolensk (vestul Rusiei), el a fost avocat de profesie şi a urcat rapid toate eşaloanele nomenclaturii sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel