De Ziua Reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă, reprezentanții ruși visează la anexarea unor noi teritorii ale statului ucrainean

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Contraofensiva Ucrainei, hartă datată cu 16 iunie 2023. Foto: Ministerul Apărării britanic
Contraofensiva Ucrainei, hartă datată cu 16 iunie 2023. Foto: Ministerul Apărării britanic

În baza unui decret al președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin, data de 30 septembrie a fost stabilită pentru sărbătorirea Zilei Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson cu Rusia.

Cu această ocazie, o serie de lideri ruși “vechi și noi” s-au exprimat în favoarea cuceririi unor noi teritorii ucrainene. În același timp, serviciul secret britanic MI6 a avertizat asupra existenței unor planuri pentru anexarea de către Rusia a altor cinci regiuni din cadrul Ucrainei.

Dmitri Medvedev: “Numărul noilor regiuni din compunerea Rusiei va fi și mai mare”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 30.09.2023, că partea rusă va continua operația militară specială până când va distruge regimul nazist din Ucraina și va elibera pământurile originale rusești.

“Operațiunea militară specială va continua până când regimul nazist de la Kiev va fi complet distrus și teritoriile originale rusești vor fi eliberate de inamic”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

“Victoria va fi a noastră și vor exista mai multe regiuni noi în Rusia, a menționat politicianul rus”, care anterior a îndeplinit funcțiile de președinte și premier al Federației Ruse.

Mesajul a fost scris cu ocazia primei aniversări a reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă. Dmitri Medvedev a subliniat faptul că, în urmă cu un an, la referendumuri, locuitorii acestor teritorii au luat decizia de a fi alături de Patria lor.

“Această alegere a devenit un simbol nu numai al restabilirii dreptății istorice, ci și al unității poporului rus, al voinței colosale și al dăruirii sale”, a specificat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Vladimir Saldo: “Misiunea noastră este să mergem mai departe pe calea lui Potemkin și Suvorov, să ajungem la Izmail și să returnăm aceste pământuri Federației Ruse”

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Tavriya, șeful Regiunii Herson, Vladimir Saldo, a declarat că, în timpul operației militare speciale, trebuie rezolvată problema returnării ținuturile istorice rusești către Federația Rusă.

După cum a menționat guvernatorul, este necesar să se refacă traseul generalisimului Alexander Suvorov și a prințului Grigori Potemkin și să se ajungă la orașul Izmail din Regiunea Odesa. De asemenea, Saldo a spus că localitatea Herson va reveni și ea sub administrare rusească.

“Misiunea noastră este să mergem și mai departe, să urmăm calea lui Potemkin și Suvorov, să ajungem la Izmail și să returnăm toate aceste pământuri Federației Ruse”, a declarat Saldo pentru postul de televiziune Tavriya.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, trupele ruse controlează 75% din teritoriul Regiunii Herson, care a devenit parte a Rusiei în urma unui referendum desfășurat la sfârșitul lunii septembrie 2022. Orașul Herson însuși se află sub controlul formațiunilor uncrainene. Potrivit lui Vladimir Saldo, “militanții Forțelor Armate ale Ucrainei terorizează populația civilă din Herson, intimidând-o și încercând să o scoată din oraș”.

MI6: “Kremlinul a pregătit un plan pentru capturarea a încă cinci regiuni ale Ucrainei. În acest scop, se acumulează rezerve la granițele cu Ucraina și se formează noi brigăzi”

În urmă cu câteva zile, serviciul de informații britanic MI6 a anunțat că Rusia nu se limitează la regiunile deja anexate din Crimeea, Donbas și Azov, având planuri pentru anexarea altor cinci regiuni ale Ucrainei.

Nimeni nu a publicat rapoartele MI6 în original, iar ceea ce conțin acestea poate fi judecat numai din datele provenite de la o serie de mijloace de informare în masă din Ucraina. În general, acestea au preluat următorul text: “MI6 a transmis informații Biroului Președintelui și Statului Major General al armatei ucrainene potrivit cărora Kremlinul a pregătit un plan pentru capturarea a încă cinci regiuni ale Ucrainei, dacă războiul va continua până în 2024. În acest scop, se acumulează rezerve la granițele cu Ucraina și se formează noi brigăzi. Serviciile secrete britanice consideră că armata rusă ar putea angaja un milion de oameni într-o nouă campanie ofensivă”.

Speculații ale presei ruse privind cele cinci regiuni incluse în planul devoalat de serviciul de informații britanic

După apariția informațiilor referitoare la avertismentul MI6 pentru conducerea politico-militară a Ucrainei, în presa rusă au apărut mai multe scenarii privind cele cinci regiuni vizate pentru anexarea la Federația Rusă.

În primul scenariu, ar fi vorba despre regiunile Cernigov, Sumi, Harkov, Poltava și Dnepropetrovsk, adică întreg malul stâng al Ucrainei. Această configurație are o semnificație practică reală, deoarece ar rezolva mai multe probleme de siguranță națională pentru Federația Rusă. În primul rând, s-ar crea o centură sanitară largă, cu o graniță naturală sigură de-a lungul Niprului. În al doilea rând s-ar obține accesul Republicilor Populare Donețk și Lugansk la apa din Râul Nipru, printr-un canal de tip energetic Nipru-Donbas, care trece prin regiunile Dnepropetrovsk și Harkov. Problema alimentării cu apă a Donbasului este extrem de gravă, deoarece acum aceasta trebuie să fie completată prin transferul de apă din Râul Don, care este de mică adâncime. Dacă partea rusă nu va rezolva problema accesului la Nipru, pe termen mediu, vor apărea probleme foarte serioase.

Al doilea scenariu face referire la regiunile Cernigov, Sumi, Harkov, Nikolaev și Odesa. Adică, aproape întreaga Novorossiya istorică, minus regiunea Dnepropetrovsk. Și în această configurație va fi asigurată o centură sanitară largă, care să acopere vechile regiuni rusești, precum și tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră, fapt ce va proteja transportul maritim și Crimeea de atacurile dronelor și rachetelor ucrainene. Acest lucru înseamnă că regiunile Dnepropetrovsk și Poltava, adică aproape toată Rusia Mică istorică și regiunile vestice vor rămâne sub controlul regimului de la Kiev. Acest lucru nu va pune capăt războiului, dar situația se va schimba foarte mult în favoarea Rusiei, deoarece resursele și baza de mobilizare a regimului ucrainean se vor reduce în mod considerabil.

Comentariul autorului: Cu toate că Ucraina și statele occidentale nu recunosc regiunile anexate de Rusia ca parte a statului rus, în mod clar autoritățile de la Moscova nu se vor mulțumi doar cu foștii subiecți ucraineni din Peninsula Crimeea, Donbas și Azov.

În primul scenariu avansat de presa rusă, Ucraina ar rămâne cu regiunile Odesa și Nikolaev, deci implicit cu acces la Marea Neagră. De asemenea, în această situație va rămâne neîndeplinit un alt obiectiv nedeclarat, dar vizat în mod categoric de partea rusă, respectiv crearea unui coridor terestru până în Transnistria.

În cel de-al doilea scenariu, Rusia nu ar avea acces la regiunile Dnepropetrovsk și Poltava, considerate zone istorice rusești, cu populație importantă de naționalitate rusă.

Așadar, planul dezvăluit de serviciile de informații britanice cu vizarea a cinci noi regiuni de către conducerea de la Moscova nu poate fi decât unul intermediar, pentru termen scurt. Pentru atingerea tuturor obiectivelor vizate de oficialii ruși este nevoie de cel puțin șapte regiuni de pe teritoriul actual al Ucrainei.

Bineînțeles că, deocamdată, Rusia nu poate să controleze integral nici măcar cele patru regiuni anexate în anul 2022, respectiv Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și regiunile Zaporojie și Herson. În aceste condiții, nici nu poate fi vorba despre cucerirea unor noi teritorii. Însă, evoluțiile din conflictul ucrainean pot să fie imprevizibile. În cazul în care Ucraina va pierde sprijinul SUA și al statelor occidentale, va fi doar o problemă de timp pentru ca Rusia să controleze orice parte a teritoriului ucrainean.

Surse: tass.ru, topwar.ru, topcor.ru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel