De la punctul culminant al invaziei totale, Armata rusă a pierdut în Ucraina controlul unui teritoriu cât Danemarca

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Au trecut 6 luni de la invazia totală neprovocată a Armatei ruse în Ucraina iar aruncând privirea pe o hartă a operațiunilor militare din prima lună de conflict și pe o hartă a situației actuale se poate sesiza cât de mult s-a modificat arhitectura războiului și cum eșecul înregistrat atunci de Armata rusă a obligat Moscova să se axeze în Est pe Donbas.

Reputatul think tank american Institute for the Study of War (ISW) a publicat pe site-ul oficial o analiză cu privire la situația actuală a conflictului. 

Cei de la ISW remarcă că ofensiva forțelor ruse de ocupație în actuala fază a conflictului se axează acum în Donbas, unde Federația Rusă a cucerit Lugansk-ul iar după o perioadă de pauză a avansat ocupând aproximativ 450 de kilometri pătrați, o suprafață echivalentă statului Andorra ori aproape de două ori cât Bucureștiul. În momentul de față forțele ruse nu mai au capacitatea de a avansa, motoarele fiind turate la maximum.

„Din momentul în care forțele ruse au reluat ofensiva pe data de 16 iulie, ca urmare a unei pauze, au cucerit aproximativ 450,84 km2, o suprafață de dimensiunile aproximative ale Andorrei”, arată raportul ISW, care precizează însă că de la 21 martie, deci aproape o lună din momentul invaziei totale, până azi, Rusia a pierdut controlul a cam 45.000 km2, o suprafață asemănătoare Danemarcăi.

„Forțele ruse au pierdut aproximativ 45,000 km2 din 21 martie (data în care se estimează că au controlat cel mai mult din Ucraina de la începutul invaziei), o suprafață mai mare decât Danemarca”, mai remarcă ISW.

Redăm în cele ce urmează o hartă a zonelor ocupate de ruși în Ucraina în data de 21 martie 2022, la aproape o lună de la invazie, publicată la vremea respectivă de Al Jazeera:

1. -imagine fara descriere- (hr_81011200.png)

Harta situației actuale publicată de ISW:

2. -imagine fara descriere- (draftukrainecotaugust24-2022_84076400.png)

 

Rusia ascunde eșecul spunând că încetinirea campaniei ofensive se face în mod deliberat

 

În cursul zilei de ieri,  ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că încetinirea campaniei militare ruse în Ucraina este rezultatul unei decizii 'deliberate' a Moscovei pentru a reduce pierderile civile, dar a asigurat că 'operaţiunea militară specială' se derulează conform planului,

'Totul se face pentru a evita victimele în rândul civililor. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar facem asta în mod deliberat', a afirmat Şoigu, citat de Agerpres, în cursul unei reuniuni desfăşurate la Taşkent (capitala Uzbekistanului) cu omologi ai săi din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

'Operaţiunea militară specială se derulează aşa cum era prevăzut şi toate obiectivele vor fi atinse', a asigurat el, în contextul în care efortul de război al Rusiei în Ucraina a înregistrat puţine progrese în ultimele luni, după ce trupele sale au fost respinse de lângă Kiev în primele săptămâni ale invaziei, concentrându-se în prezent pe preluarea sub control a întregului Donbas (est) şi a unor teritorii în sud.

Rusia, susţine el, atacă infrastructura militară şi industria de apărare a Ucrainei cu arme de înaltă precizie şi 'face totul pentru a evita victime în rândul populaţiei civile'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel