De ce SUA au spus 'nu' programului F-22 Raptor. Reluarea producției nu intră în calculele US Air Force

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force

Deși multe voci consideră că F-22 Raptor e cel mai bun avion de vânătoare din lume, producția acestuia a fost stopată de Statele Unite. Treptat, locul F-22 a fost luat de F-35.

Într-o analiză publicată de americanii de la National Interest se precizează că US Air Force nu își mai permite să reia producția aeronavelor F-22 Raptor.

În acest sens, revista americană citează un raport din 2017 din cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii în care se precizează că costul reluării producției pentru F-22 ar fi mult prea mare. Mai mult decât atât, reluarea liniei de producție ar dura foarte mult și s-ar întinde până la jumătatea anilor 2020.

Sursa citată precizează că în acest context, în momentul în care producția noilor F-22 ar fi gata, capacitățile sale ar fi depășite de tehnologii rivale pe care state precum China sau Rusia le dezvoltă.

În raportul menționat, US Air Force precizează că Rusia și China continuă să investească în noi tehnologii. Cu toate că nimeni nu contestă capabilitatea F-22, repornirea producției aeronavelor ar știrbi alte proiecte, printre care și F-35.

 

F-22 Raptor, printre cele mai performante aeronave militare construite vreodată

 

Iar costurile pentru reluarea producției ar fi foarte mari, chiar dacă SUA ar atrage în noul program F-22 și parteneri externi. Sursa citată mai precizează că raportul US Air Force subliniează faptul că reluarea producției nu ar renta nici măcar în cazul în care F-22 ar fi produs și pentru export.

F-22 Raptor a fost unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

Potrivit unui anunț din 2019 al Pentagonului, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, va costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

Există în prezent 187 de aeronave F-22 Raptor operaționale. 

CITEȘTE ȘI: SUA au anunțat noile prețuri pentru F-35. Statele ce dețin F-16, printre potențialii clienți

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel