De ce se tem americanii că invincibilul F-35 e vulnerabil în fața spionajului Chinei

F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

La începutul lunii decembrie anul trecut un oficial al Emiratelor Arabe Unite a confirmat că Abu Dhabiul urmează să suspende achiziția de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II.

Decizia a venit ca o lovitură pentru Statele Unite ale Americii, mai ales că acordul este estimat la aproximativ 23 de miliarde de dolari!

Acordul era unul controversat și a fost negociat de fosta Administrație de la Casa Albă pe vremea președintelui Donald Trump. Ar fi vorba despre 50 de aeronave de generația a V-a de tip F-35 care ar fi trebuit vândute către Abu Dhabi, dar și 18 drone MQ-9 Reaper.

Abu Dhabi a trimis o scrisoare oficială către Washington prin care anunță că suspendă acordul.

Cum s-a ajuns aici? Există îngrijorări din partea Statelor Unite ale Americii cu privire la capacitatea Emiratelor Arabe Unite de a oferirii garanţii de securitate că tehnologia care stă la baza acestor aeronave nu ajunge pe mâini greşite.

Mai exact e vorba de teama de spionajul chinez și relația apropiată dintre Emiratele Arabe Unite și China.

 

Poate F-35 să fie vulnerabil în fața rețelelor 5G chineze?

 

Emiratele Arabe Unite au suspendat acordul după ce SUA au solicitat garanții suplimentare impuse draconic în vânzarea aparatelor. Aceste clauze au nemulțumit Emiratele Arabe Unite. 

Problema se pare că e implementarea rețelei 5G în Emiratele Arabe Unite, de către o companie privată din China. Însă aeronavele F-35 nu folosesc această rețea 5G.

Și atunci de ce se tem SUA? 

Emily Harding, expert în cadrul think tank-ului Center for Strategic and International Studies, a explicat pentru publicația Defense News e ce se tem americanii atât de tare că F-35 ar fi vulnerabil în fața rețelei 5G.

„Cu toate că F-35 în sine nu e conectat la această rețea 5G, în cazul în care Emiratele Arabe Unite folosesc tehnologia pentru stații terestre și turnuri de control în baze, atunci există o posibilitate ca China să reușească să obțină o mulțime de informații despre modul în care operează un avion F-35”, a explicat experta.

„Acest aspect este îngrijorător deoarece ar oferi adversarului o mulțime de informații despre cel mai performant avion al SUA”, a conchis Harding.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel