De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata rusă Mareșal Șapoșnikov. Sursa Foto: Naval Post.
Fregata rusă Mareșal Șapoșnikov. Sursa Foto: Naval Post.

Rusia încearcă să își extindă prezența militară nu numai în Ucraina, ci și în alte regiuni. Acest lucru se explică prin prezența unor nave ostile în Marea Mediterană, inclusiv purtătoare de rachete, afirmă un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk.

,,Nu trebuie să uităm că acolo există și o situație geopolitică destul de complexă. Nu trebuie să uităm că Federația Rusă vede competitori din punct de vedere geopolitic nu doar în Ucraina. Prin urmare, ruşii, desigur, încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese în prezent, cu ar fi în Africa și în alte părți, inclusiv susținerea regimului Assad din Siria. Prin urmare, ei încearcă să facă totul pentru a sprijini un regim similar cu al lor", a precizat Dmitro Pletenchuk, potrivit RBC.UA.

Acesta a menționat, de asemenea, care sunt factorii care determină prezența unui număr mare de nave rusești în Marea Mediterană.

,,De obicei, acestea pot fi rotații - prezența simultană a mai multor unități. În general, ei au parcurs operațional naval permanent acolo, deci sunt prezenți acolo de mulți ani. Ce sarcini îndeplinesc - acolo este o altă poveste. Ceea ce este important pentru noi este că această poveste nu are legatură cu Marea Neagră. Dacă anterior, rusii mai puteau efectua operațiuni prin strâmtorile turcești, așa-numitul ''expres sirian'', acum nu mai funcționează așa. Iar acum, pentru a sprijini această grup naval, ei trebuie să ocolească întreaga Europă, care are peste 9.000 km, și este destul de dificil", a adăugat Pletenchuk.

Începând de duminică, 21 aprilie, potrivit Marinei ucrainene, nu există nave ruseşti inamice în Marea Neagră și Marea Azov. În Marea Mediterană, există 7 nave inamice, inclusiv 3 purtătoare de rachete Kalibr, cu o salvă totală de până la 20 de rachete.

Recent, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a menționat că, după atacurile efectuate cu succes de către forţele ucrainene asupra facilitărilor militare ruse din Crimeea, Rusia a decis să își mute navele, inclusiv pe cele purtătoare de rachete Kalibr, din Marea Neagră în Marea Caspică.

Anterior, Pletenchuk a vorbit despre un incident interesant cu nave rusești în apropierea strâmtorii Bosfor din Marea Neagră. Navele rusești au fost forțate să se deplaseze de-a lungul teritoriului Turciei, "ascunzându-se efectiv în apele sale teritoriale".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel