De ce F-16 va fi un coșmar pentru ucraineni. În prezent tehnicienii ucraineni pregătesc MiG-29 pe „repede înainte” în 20 de minute

Darius Muresan |
Data publicării:
MiG-29 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei
MiG-29 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei

F-16 Fighting Falcon e un avion de luptă nu doar sofisticat, cât și foarte complex, complet diferit de avioanele sovietice. Azi, când toată lumea vorbește despre antrenarea piloților ucraineni, puțini realizează ce muncă titanică vor avea de depus tehnicienii de la sol care vor fi responsabili de pregătirea avioanelor.

În cursul acestei săptămâni SUA au dat „undă verde” aliaților europeni pentru pregătirea piloților ucraineni. Decizia e una majoră echivalează practic cu transferul de avioane occidentale către Ucraina.

Deși nu a fost numit un tip de avion anume, devine clar că e vorba de F-16 Fighting Falcon, printre cele mai populare, performante și de succes produse ale industriei aeronautice americane.

Numărul mare de avioane F-16 disponibile, chiar și în versiuni mai vechi, e desigur un alt atu. State precum Danemarca sau Olanda ar putea fi primele care vor livra F-16 Ucrainei.

Pregătirea piloților ucraineni e astfel o prioritate pentru aliați, însă o importanță cel puțin de mare o vor avea și tehnicienii de la sol.

2. Tehnicieni... (f-16-mentenanta-avion_36194200.png)

Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Publicația ucraineană Defence Express a dedicat un material tehnicienilor de la sol și importanței pe care aceștia o vor avea în trecerea pe F-16.

Astfel, după invadarea pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022, au recrutat și mobilizat tehnicieni suplimentari.

Aceștia deservesc avioanele MiG-29, o muncă cu adevărat titanică în contextul în care multe avioane au fost scoase de la conservare în regim de urgență, aviația militară ucraineană fiind net inferioară celei ruse. Practic, azi, tehnicienii ucraineni lucrează 24/24.

 

Tehnicienii de la sol ucraineni pregătesc MiG-29 în 20 de minute, în ritm infernal. F-16 Fighting Falcon se anunță un coșmar

 

3. MiG-29, Uc... (mig-29-ucraina_35246700.jpg)

MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Potrivit sursei citate, e nevoie de aproximativ 100 de persoane pentru a asigura întreg procesul de pregătire și mentenanță a unui avion de luptă. Desigur, în condiții normale, nu de război. De foarte multe ori aceștia dezvoltă relații de prietenie cu piloții.

Tehnicienii ucraineni ucraineni nu doar pregătesc avioanele de luptă de decolare într-un ritm infernal, aproape continuu, dar lor le revine și sarcina de a oferi mentenanță rapidă echipamentelor deteriorate în bătălii. 

„Se poate înregistra o reducere semnificativă a timpului alocat pregătirii avioanelor între misiuni. Indicatorul standard e de minimum 40 de minute pentru a pregăti o nouă decolare, iar dacă e necesară o înarmare mai complexă timpul crește. Tehnicienii de la sol ucraineni au reușit să reducă acest timp la jumătate”, arată sursa citată.

Desigur, lucrurile se vor complica infinit mai mult când Ucraina va primi avioane F-16 Fighting Falcon. Astfel, pregătirea tehnicienilor e cel puțin la fel de importantă precum cea a piloților.

Experții publicației Defence Express remarcă foarte corect că timpul de livrare a avioanelor F-16 către Ucraina din statele occidentale aliate va depinde în special de instruirea tehnicienilor care vor deservi avioanele de luptă de producție americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel