De ce a ales Filipine să țină piept Chinei cu F-16 în detrimentul Saab Gripen

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, SUA. Sursă foto: US Air Force
F-16, SUA. Sursă foto: US Air Force

Guvernul de la Manila a decis, în pofida problemelor economice și crizei cauzate de COVID-19, să achiziționeze aeronave americane F-16, în detrimentul avioanelor Saab Gripen. Deși achiziția ar putea fi întârziată de problemele financiare, obiectivul filipinezilor e acela de a contracara China, într-o regiune în care tensiunile devin tot mai mari.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, fapt ce riscă să poziționeze China pe un culoar de coliziune cu Filipine și cu celelalte state din regiune.

Situația a degenerat în martie anul acesta, când sute de nave chineze au fost detectate lângă reciful contestat Whitsun, situat în zona insulelor Spratleys, revendicate de mai multe ţări, printre care China şi Filipine.

Guvernul de la Manila, supus unor presiuni mari din partea Beijingului, a dat asigurări că nu dorește un conflict cu China, dar că nu e dispus să facă niciun compromis în ceea ce privește suveranitatea sa.

 

Filipine a alse F-16 E/F Block 70/72 în detrimentul Saab Gripen

 

În paralel, în vara acestui an, SUA au anunțat oficial că au aprobat vânzarea a 12 avioane de vânătoare multirol F-16 în varianta E/F Block 70/72 către Manila.

Costul contractului e estimat la 2.43 miliarde de dolari și include și rachete anti-navă cu lansare aeriană de tip AGM-84L-1 Harpoon Block II, dar și rachete aer-aer  AIM-9X2 Sidewinder.

Aeronavele vor fi dotate cu radare moderne de tip APG-83 Advanced Advanced Scanned Array (AESA) iar tranzacția, potrivit guvernului american, include printre multe altele și 15 motoare F100-PW-229EEP sau F110-GE-129D.

Alegerea guvernului de la Manila a fost făcută în detrimentul avioanelor Saab Gripen.

 

F-16, în dotarea și a altor state care descurajează acțiunile militare ale Chinei în Indo-Pacific

 

Miguel Miranda, expert militar și fondator al 21st Century Asian Arms Race, într-un interviu pentru The EurAsian Times, a comentat decizia guvernului din Filipine de a achiziționa F-16.

Acesta a criticat decizia pripită a Manilei de a scoate din serviciu aeronavele F-5 și a subliniat că în ultimii 30 de ani situația Forțelor Aeriene Filipineze s-a degradat constant.

Miranda crede că Manila a ales totuși F-16 în detrimentul Saab JAS Gripen și din considerente politice, în pofida faptului că între SUA și Filipine relația a fost uneori destul de tensionată în ultimul timp. „Din punct de vedere istoric SUA sunt principalul furnizor în domeniul apărării pentru Forțele Aeriene Filipineze. Nu este o decizie surprinzătoare”, precizează acesta.

Și, nu în ultimul rând, faptul că avioanele F-16 se află deja în dotarea unor state importante din Pacific, fapt ce face mult mai facilă mentenanța și interoperabilitatea în ceea ce privește logistica, a fost un alt factor decisiv. F-16 se mai află și în dotarea Coreei de Sud, Taiwanului, Singapore sau Indonezia. Iar acest lucru va facilita instruirea piloților filipinezi, conchide Miranda.

Expertul militar e de părere că Filipine va trebui să achiziționeze în cele din urmă și avioane de vânătoare bimotor și subliniază totuși că Manila are nevoie de cel puțin 100 de avioane militare de diferite tipuri, din care jumătate avioane de luptă, pentru a fi un factor credibil de descurajare împotriva Chinei. Consolidarea Forțelor Aeriene Filipineze până în 2028 va fi o provocare pentru Manila. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel