Danemarca vinde 24 de avioane F-16 Argentinei. Experții sunt indignați de situație, în timp ce Putin promite să "distrugă" avioanele F-16 ucrainene

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze

Președintele rus Vladimir Putin a declarat recent că Rusia intenționează să distrugă avioanele de luptă occidentale F-16 care vor fi livrate Forțelor Aeriene Ucrainene.

Liderul de la Kremlin consideră că aceste avioane "nu vor schimba situația de pe câmpul de luptă". De asemenea, el a adăugat că Moscova "nu are intenții agresive" față de țările NATO, dar "bineînțeles, dacă [aceste avioane] sunt folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin o țintă legitimă pentru noi".

Fostul consilier al ministrului ucrainean de interne Anton Gerashchenko, răspunzând amenințărilor lui Putin, a scris pe Twitter: "În ciuda acestui fapt, Ucraina este descurajată să atace ținte militare legitime pe teritoriul rusesc pentru a se proteja".

Cu o zi înainte, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că avioanele de luptă occidentale F-16 sunt planificate să apară pe cerul Ucrainei la mijlocul verii.

Danemarca, care asigură pregătirea piloților ucraineni pe F-16, a declarat că va furniza Ucrainei 19 astfel de avioane în al doilea trimestru al anului 2024. Cu toate acestea, recent s-a anunțat că Danemarca intenționează să vândă 24 de avioane F-16 Argentinei. Unii observatori și-au exprimat indignarea față de această decizie.

 

Occidentul își sapă propriul mormânt

 

Jurnalistul german Julian Röpke a scris pe Twitter: "În timp ce rușii se deplasează spre vest, Danemarca dă 19 dintre avioanele sale F-16 Ucrainei și vinde celelalte 24 [de avioane] Argentinei. De ce? Pentru că nimeni de la putere - nici în SUA, nici în UE - nu vrea ca Ucraina să câștige acest război și să învingă Rusia. Occidentul își sapă propriul mormânt. Felicitări".

Deputatul german Norbert Röttgen scrie pe rețeaua X: "Petr Pavel (președintele ceh) a reușit să cumpere și să strângă fonduri pentru 800.000 sau mai multe obuze pentru Ucraina pe cont propriu. Cum este posibil ca ceilalți lideri să nu se poată coordona și să cumpere aceste 24 de F-16 din Danemarca? Aceasta nu este o glumă. Este în joc securitatea europeană".

În același timp, unii utilizatori de social media au sugerat că Statele Unite, în calitate de producător al F-16, au aprobat revânzarea aeronavelor din Danemarca către Argentina pentru a împiedica Argentina să cumpere alte avioane de luptă din China.

Potrivit Aerotime, Buenos Aires, pe lângă F-16, lua în considerare și opțiunea de a achiziționa Su-24, care aparțineau anterior Rusiei, sau JF-17 Thunderbolt sino-pakistaneze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel