Danemarca își va păstra flota de avioane de luptă F-16 din cauza amenințărilor de securitate din partea Rusiei la adresa NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze
Avioane F-16 / Forțele Aeriene Daneze

Danemarca își va menține flota de avioane de luptă F-16 în stare operațională cu trei ani mai mult decât era prevăzut, pe fondul unor amenințări sporite la adresa securității din partea Rusiei la adresa Europei, a declarat luni ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov.

Potrivit Reuters, Danemarca va cheltui 1,1 miliarde de coroane daneze (156 de milioane de dolari) pentru a-și menține în stare operațională avioanele F-16 până în 2027.

Danemarca a convenit în 2016 să cumpere o flotă de avioane de luptă F-35 Lightning de la Lockheed Martin (LMT.N), intenţionând să retragă din serviciul Forțelor Aeriene Regale Danez, în anul 2024, avioanele F-16.

Ministerul danez al Apărării a declarat că va menține flota de avioane de luptă F-16 în stare operațională până în 2027, contrar planurilor anterioare de a începe retragerea acestora odată cu sosirea primelor avioane de luptă de generația a cincea F-35.

În prezent, există 44 de avioane F-16 în flota daneză, dintre care 30 de aeronave sunt operaționale. Ministerul danez al Apărării a precizat că retragerea mai lentă decât cea planificată a avioanelor F-16 nu va afecta introducerea în serviciu a F-35.

,,Situația de securitate în Europa este fundamental diferită de cea din 2016, când a fost încheiat acordul. Apărarea teritoriului estic al NATO este mai importantă decât a fost vreodată. Prin urmare, extindem capacitatea operațională a F-16, în timp ce noile avioane F-35 vor fi introduse treptat (n.r. în dotarea Forţelor Aeriene Regale Daneze)", a precizat ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov.

Danemarca a achiziţionat 27 de noi avioane de luptă F-35A de la Statele Unite, acestea urmând să fie livrate Forţelor Aeriene Regale Daneze (RDAF), începând cu anul 2021, până în 2026.

F-35 înlocuiește avioanele F-16 Fighting Falcon ale RDAF, care, din anii 1980, i-a oferit Danemarcei o capacitate sporită de apărare, participând la operațiuni militare internaționale și contribuind la apărarea colectivă a NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel