Danemarca deschide ușa pentru dislocarea soldaților americani pe teritoriul său

Nicolae Iordan |
Data publicării:
US Army, sursă foto: Ramstein Air Base, Germany
US Army, sursă foto: Ramstein Air Base, Germany

Premierul danez Mette Frederiksen a anunțat joi că țara sa este pregătită să primească militari americani pe teritoriul său, ca parte a unui acord comun de apărare cu Statele Unite, în mijlocul tensiunilor crescânde cu Rusia.

Statele Unite au contactat Copenhaga și au propus o cooperare bilaterală în domeniul apărării. Natura exactă a acestei cooperări nu a fost încă stabilită, dar ar putea include prezența militarilor și echipamentelor militare americane pe teritoriul Danemarcei, membru NATO.

"NATO și Statele Unite sunt garanții securității noastre (...) de aceea ne unim forțele cu Statele Unite atunci când valorile occidentale precum democrația și libertatea sunt amenințate", a declarat ministrul danez al apărării, Morten Bodskov, care a fost prezent la conferința de presă.

Acesta a subliniat că acordul ar putea include exerciții militare, cooperare maritimă sporită și depozitare de echipamente militare în Danemarca, dar este puțin probabil să includă înființarea de baze militare americane în țară și exclude staționarea de arme nucleare pe pământ danez.

Negocierile oficiale sunt programate să înceapă în lunile următoare.

Mette  Frederiksen a menționat ideea unui acord de cooperare anterioară tensiunilor existente asupra Ucrainei, dar criza a subliniat importanța accelerării procesului. Aceasta a mai declarat că discuțiile nu includ cooperarea în Groenlanda, o parte semi-autonomă a Danemarcei.

Țara scandinavă a devenit unul dintre cei mai apropiați aliați europeni ai Washingtonului în ultimele două decenii, după ce a participat alături de Statelor Unite la războiul din Irak.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel